— maandag 8 juli 2019, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Levenslange celstraffen voor Turkse journalisten deels teruggedraaid

Ahmet Altan - © Roberta Roberto

Het Turkse Hooggerechtshof heeft een journalist vrijgesproken van betrokkenheid bij de mislukte couppoging in 2016. Van twee andere journalisten werd de levenslange gevangenisstraf deels teruggedraaid.

De Turkse journalist Mehmet Altan is vrijgesproken. Zijn broer Ahmet Altan, journalist en een van de bekendste schrijvers van Turkije, en journalist Nazli Ilicak, eerder in dezelfde zaak veroordeeld tot levenslange straffen, werden door het Hoogggerechtshof vrijgesproken van het schenden van de grondwet. Ze zijn beiden echter wel schuldig bevonden aan het steunen van de Gülenbeweging. Daarop staat in Turkije vijf tot vijftien jaar cel. Het hof wees een verzoek om vrijlating af en verwees de zaak terug naar de daarvoor bevoegde gerechtelijke instantie.

De journalisten ontkennen alle aantijgingen. Volgens hen proberen de Turkse autoriteiten hen het zwijgen op te leggen en wordt de persvrijheid geschonden. Meer bij NRC / NU.nl

Van Ahmet Altan verscheen dit jaar het boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’, over de beklemming van het gevangen zitten. Astrid van Unen schreef voor Villamedia een recensie.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.