NVJ compleet lid

— donderdag 7 april 2022, 11:05 | 0 reacties, praat mee

Turkije draagt Khashoggi-onderzoek over; strafzaak blijft zonder resultaat

Turkije draagt Khashoggi-onderzoek over; strafzaak blijft zonder resultaat
Istanbul, oktober 2018. Een politieafzetting bij het Saudische consulaat. De poster roept op tot vrijlating van de toen enkele dagen vermiste Khashoggi. | EPA

Turkije heeft besloten hun strafrechtelijk onderzoek naar de moord op journalist Jamal Khashoggi over te dragen aan Saudi-Arabië. Dat land rondde in september 2020 een eigen, alom bekritiseerd onderzoek naar de moord af. Het Turkse onderzoek zal vrijwel zeker worden beëindigd. Laatste wijziging: 7 april 2022, 11:16

Saudi-Arabië concludeerde indertijd dat een team, dat de journalist enkel had moeten ontvoeren vanuit het consulaat in Istanbul, op eigen houtje tot moord overging. Khashoggi’s lijk werd in stukken gezaagd en is nooit meer teruggevonden. Saudi-Arabië compenseerde nabestaanden in 2019 met vastgoed en een maandelijkse vergoeding.

Uitgesproken doodsstraffen werden in datzelfde jaar omgezet in celstraffen. De voor de moord veroordeelde mannen leven in luxe, onthulde de Guardian eind vorig jaar.

Saudi-Arabië weigerde verdachten in de Turkse zaak uit te leveren, wat het Turkse strafrechtelijk onderzoek vooral symbolisch maakte, schrijft de New York Times. De overdracht, in wetenschap dat het Khashoggi-dossier in een la verdwijnt, geeft die realiteit weer.

Opmerkelijk is een recent interview met kroonprins Bin Salman, door velen gezien als opdrachtgever tot de moord. In het vraaggesprek lijkt Bin Salman vooral teleurgesteld dat de ophef rond de moord zijn plannen voor hervormingen heeft geruïneerd.

Khashoggi was volgens Bin Salman te onbeduidend voor een moordeskader. “Als wij dit soort dingen al deden, stond Khashoggi niet eens in de top duizend”, aldus de kroonprins tegenover The Atlantic.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.