data als kans

— donderdag 10 september 2015, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Geerdink wil gauw terug naar Turkije

Ilyas Akengin / AFP

Journaliste Fréderike Geerdink is zoals werd verwacht Turkije uitgezet. Ze kwam woensdagavond weer in Nederland aan, maar wil het liefst zo snel mogelijk terug. Tegenover de NOS stelt Geerdink dat er in Turkije nog veel journalistiek werk te doen is. Bovendien is de journaliste verknocht aan het land: "Mijn hart ligt daar." Laatste wijziging: 17 september 2015, 09:25

Volgens Geerdinks advocaat Davut Uzunköprü kon de gouverneur van de provincie waar ze werd opgepakt gebruik maken van speciale regionale wetgeving die buitenlanders die van een misdrijf worden verdacht uit te wijzen. Geerdink zou zich in verboden gebied hebben bevonden, toen ze naar de prvincie Hakkâri was afgereisd.

Het Turkse leger vecht daar tegen strijders van de Koerdische PKK. Geerdink zegt dat ze niet wist dat het gebied was afgegrendeld. Een terugkeer kan jaren duren: een uitwijzing draagt een minimale ontzegging van vijf jaar. Ze hoopt die termijn via haar Turkse contacten te kunnen verkorten. “Ik heb daarom een briefje geschreven dat ik vrijwillig ben gegaan”, aldus Geerdink tegenover de NOS.

UPDATE Journalistenvereniging NVJ zal op donderdag bij de Turkse ambassade in Den Haag een protestactie uitvoeren tegen de arrestatie en uitwijzing van de journaliste. Mensen worden opgeroepen mee te doen en om 15.30 uur te verzamelen op het Malieveld. Een delegatie van de NVJ zal vanmiddag bij de Turkse ambassade een brief aanbieden. Uzunköprü zal tegen de uitwijzing beroep aantekenen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.