word studentlid

— donderdag 22 februari 2024, 11:45 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: een week vol hoofdredacteurendrama, sport en radio. Grunberg volgt Polak op in Het Filosofisch Kwintet

Transfer Thursday: een week vol hoofdredacteurendrama, sport en radio. Grunberg volgt Polak op in Het Filosofisch Kwintet
Fotojournalist Eddy van Wessel trad toe tot een exclusieve groep: de hoogste civiele ridderorde. Van Wessel werd benoemd in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn verdiensten in het vak. | Robin Utrecht / ANP

We hadden niet eerder een editie van Transfer Thursday waarin zo'n berg hoofdredacteuren zijn benoemd, besloten te vertrekken of die er functies bij kregen. Uneasy lies the head that wears a crown, schreef de Bard al. Verder veel transfers binnen radio en sport. RTL Nieuws-verslaggever Ron Kragten werd voor zijn pensionering letterlijk achter de geraniums gezet. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 23 februari 2024, 08:33

Italië-correspondent voor RTL Nieuws Anouk Boone kondigt op LinkedIn aan dat ze haar camerastatief na 3,5 jaar aan de Italiaanse cipressen hangt. Ze gaat als schrijvend journalist verder. “Grootse projecten in de koker, daarover later meer”, aldus Boone.

Sportredacteur Maarten van den Hoven gaat aan de slag voor NOS Langs de Lijn, meldt hij op LinkedIn.

Jorien de Wit meldt op LinkedIn dat ze volgende maand chef Online wordt bij DPG Media-titel Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Ze was bij de krant al ‘nieuwsanalist’ (De Wit: “Data vertalen naar nieuwe inzichten en concrete adviezen”) en keert volgens eigen zeggen nu terug naar haar eerste liefde online redactie.

Een transfer-exit: het Brabants Dagblad moet op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Carin Smolders vertrekt, naar aanleiding van interne onrust en onvrede op de redactie.

Smolders verstuurde intern een uitgebreide mail over haar keuze te vertrekken waarin ze kritiek op haar stijl van leidinggeven benoemt: “En ja, als hoofdredacteur ben ik kritisch en uitgesproken, maar altijd met oog voor de menselijke kant. De een voelt zich hierdoor gezien, een ander voelt zich wellicht bekeken.”

Met de verlaten stoel nog warm is het uiteraard nog te vroeg om te zeggen wat Smolders nu gaat doen. DPG Media bedankte Smolders voor de aantoonbare resultaten in journalistiek en aanwas van digitale abonnees.

Online verslaggever Bjorn Weinreder (Twentsche Courant Tubantia) gaat binnen de organisatie iets nieuws doen. “Wat ga ik doen? Ik word weer dagelijks verslaggever en ga het nieuws volgen voor onze zuidelijke redactie, waar Enschede en Hengelo onder vallen, maar voor mij in de praktijk vooral de Gemeente Hof van Twente”, aldus Weinreider op LinkedIn.

Politiek journalist Ron Kragten (RTL Nieuws) is met pensioen. Woordvoerder Klaas Meijer van het ministerie van Defensie tweette de geraniums waar Kragten op zijn laatste dag ludiek achter werd gezet.

Een nieuwe functie als Leeuw: fotojournalist Eddy van Wessel ontving eerder deze week de Orde van de Nederlandse Leeuw uit handen van Fleur Gräper-van Koolwijk, demissionair staatssecretaris Cultuur en Media. Van Wessel krijgt de onderscheiding voor zijn ‘exceptionele verdiensten voor de samenleving’.

Het nieuwe seizoen van Het Filosofisch Kwintet wordt gepresenteerd door schrijver Arnon Grunberg. Hij volgt daarmee Clairy Polak op die afgelopen zomer overleed. In zes afleveringen onderzoekt Grunberg met verschillende denkers de geest van de rechtsstaat om te doorgronden wat we eigenlijk precies bedoelen als we het over de rechststaat hebben.

HUMAN-hoofdredacteur Marc Josten zegt het duidelijk was dat met Polak een onvervangbare presentator en persoonlijkheid ontvallen was. “Er is en er blijft maar één Clairy Polak. Daarom wilden we voor de nieuwe serie van Het Filosofisch Kwintet een presentator die niet vergeleken kan worden met Clairy, iemand die niet in haar schaduw staat, iemand met een zeer eigen en uitgesproken karakter.”

Het duurt nog even, maar Tom van ’t Hek wordt per 1 augustus de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sportraad, een onafhankelijk adviesorgaan van regering en parlement en richt zich op het versterken van de betekenis van topsport, breedtesport en bewegen voor de samenleving. Van ‘t Hek zegt snel iets te willen doen aan de beweegarmoede in ons land, de beperkte mogelijkheden om te bewegen in de publieke ruimte en wil meer aandacht voor sportaanbieders, professionals en vrijwilligers in deze sector.

Sportverslaggever Jonathan Ploeg is overgestapt van Dagblad van het Noorden naar Leeuwarder Courant, meldt hij op Twitter.

Nadat de Transfer Thursday van vorige week al was gepubliceerd, kwam het nieuwes naar buiten dat tijdschrift Vrij Nederland wordt verzelfstandigd en een toekomst zoekt buiten de huidige uitgever WPG.

Hoofdredacteur Ward Wijndelts legt als gevolg van die wijzigingen zijn functie neer. Hij wordt per 1 april opgevolgd door Sander Heijne. Wijndelts: “WPG heeft mij vorig jaar gevraagd om een nieuw huis voor Vrij Nederland te zoeken. Die zoektocht is nu ten einde. Nu Vrij Nederland een nieuwe fase in gaat, is dit voor mij een logisch moment om te vertrekken.”

Heijne wil steviger inzetten op online, maar het maandelijkse printtijdschrift blijft ‘vanzelfsprekend’ bestaan.

Nog wat later vorige week donderdag bleek ook NRC een nieuwe hoofdredacteur te hebben gevonden: Patricia Veldhuis, die sinds het vertrek van René Moerland als plaatsvervangend hoofdredacteur was.

En we zijn nóg niet klaar met hoofdredacties: met ingang van volgende maand voert Roularta Media Nederland een aantal hoofdredactionele wijzigingen door. Doel is “samenhang te creëren en clusters nog sterker te maken”, aldus de uitgever. Het is een complexe stoelendans, dus we citeren het persbericht maar even verbatim:

“Zo gaat Alida Dijk, momenteel hoofdredacteur van ZIN en Vorsten, de titels Happinez en Yoga by Happinez aansturen. Naast deze twee onlangs verworven merken blijft Dijk ook hoofdredacteur van ZIN. Bij Happinez volgt ze Eveline Helmink op, die met de verkoop van Happinez aan RMN het persoonlijke besluit heeft genomen om na 14 jaar Happinez een nieuwe weg in te slaan. Zij vertrekt per 1 mei 2024.

Anneliese Bergman, nu nog (a.i.) hoofdredacteur van Psychologie Magazine en Coachfinder, is vanaf 1 maart de nieuwe hoofdredacteur van Plus Magazine (inclusief Plus Gezond, Plus Lekker en Plus Puzzels) en Gezondheidsnet.nl. Bergman is een zeer ervaren mediamaker en was eerder onder meer hoofdredacteur bij Margriet en uitgever van het vrouwenportfolio bij Sanoma/DPG Media.

Erik Bogaards wordt benoemd tot adjunct hoofdredacteur van Plus. Naast het Plus-portfolio neemt Bergman ook de redactieleiding van Vorsten over van Alida Dijk.

Irene Smit, nu hoofdredacteur van de eveneens onlangs geacquireerde titel Flow, wordt vanaf 1 maart ook hoofdredacteur van Psychologie Magazine en Coachfinder. Irene bouwt als mede-oprichter en creative director al 16 jaar aan het succes van Flow. De verbinding met Psychologie Magazine ligt onder meer op het terrein van ‘mental health’.”

Waarvan akte.

Radiomaker Michiel van der Velde is vorige maand vertrokken bij Omroep Zeeland, waar hij sinds 2013 werkte. Van der Velde maakte de overstap naar de NOS. Hoofdredacteur Edwin de Kort vindt het vertrek spijtig maar ook niet onverwacht. Hij ziet er ook een mooie opsteker in voor Omroep Zeeland: “Voor ons is het ook een visitekaartje dat hij nu bij de NOS gaat laten zien wat hij in huis heeft. Ik gun Michiel zijn nieuwe carrièremove dan ook van harte.”

Op 15 februari presenteerde Van der Velde zijn laatste uitzending bij Omroep Zeeland. Bij de NOS wordt hij, het zal niet verrassen,  nieuwslezer en (radio)/redacteur.

NPO 3FM gooit de dagprogrammering mild overhoop: Sophie Hijlkema (AVROTROS) is vanaf maandag 26 februari iedere werkdag tussen 13 en 16 uur te horenr. 3FM-dj Ivo van Breukelen (KRO-NCRV) verschuift daarmee naar de ochtend en maakt zijn gelijknamige programma van 10 tot 13 uur. Sophie Hijlkema en Mart Meijer waren tussen 7 en 10 uur op de weekenddagen te horen. Vanaf maandag 26 februari presenteert Meijer het programma solo.

Per 1 augustus vertrekt BDUmedia-directeur Jeroen Cnossen bij de Barneveldse drukkerij en uitgeverij. Hij heeft het personeel vorige week vrijdag over zijn stap ingelicht. Cnossen trad aan midden in de coronapandemie en zegt dat BDUmedia inmiddels in rustiger vaarwater is gekomen. In 2023 schreef BDU weer zwarte cijfers, aldus Cnossen in de Barneveldse Krant.

Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl. Vermeld in de subjectregel dat het om een transfer gaat.

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.