banner festival 23

— dinsdag 20 augustus 2019, 09:25 | 0 reacties, praat mee

De mededeling ‘Nu volgt een grap’ neutraliseert de gevaren van de grap

Het is bijna een grap, maar onderzoekers van de Ohio State University in de Verenigde Staten worstelen met het probleem dat satire vaak niet wordt herkend als zodanig. En ze zoeken naar een oplossing. Laatste wijziging: 20 augustus 2019, 11:46

In hun onderzoek naar fake news merkten zij dat er regelmatig satirische berichten opdoken die veelvuldig werden gedeeld op social media zonder dat de mensen door hadden dat het om een grap ging.

De onderzoekers legden vaak gedeelde onzin voor aan een testpanel en ook dat ging met enige regelmaat in de fout. Het valt dus niet mee een goede grap te onderscheiden van de waarheid.

In Nederland kennen we de satirische website De Speld, in de Verenigde Staten zijn er meerdere, waaronder The Babylon Bee en The Onion, maar ook de ‘linkse’ cabaretier Stephen Colbert die een ‘rechtse’ geleerde nadoet, sticht verwarring, aldus de onderzoekers.

Het is een probleem dat om een oplossing vraagt, menen de onderzoekers. En testen door Facebook en Google laten zien dat als je meldt ‘nu volgt een grap’ of ‘dit is satire’, dat de berichten dan veel minder worden gedeeld via social media. En dat zou dan ook de beste oplossing zijn, menen zij.

Meer bij Niemanlab.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.