— dinsdag 20 november 2018, 13:10 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder uit kritiek op begroting NPO

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is kritisch over de begroting die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor volgend jaar heeft opgesteld. Laatste wijziging: 21 november 2018, 10:08

De toezichthouder mist informatie over hoe de omroepen blijvend gaan bezuinigen en hun inkomsten denken te vergroten. Ook zijn er zorgen over de financiële weerbaarheid van de omroepen, meldt Het Financiele Dagblad op basis van een op 7 november verstuurde brief aan mediaminister Arie Slob.

Het Commissariaat stelt weliswaar vast dat de NPO in de begroting 2019 voor 39 miljoen euro aan besparingsmaatregelen heeft opgenomen, maar “deze besparingen worden echter niet nader uitgewerkt, zodat de daadwerkelijke effecten op de programmering niet worden onderbouwd.”

Uit het te verwachten exploitatieresultaat blijkt bovendien dat de omroepen voor volgend jaar nog altijd aansturen op een tekort van ruim 21 miljoen euro. Een tekort dat de omroepen willen opvangen via de mediareserves. Volgens het CvdM dreigt zelfs het gevaar dat de omroepen hun reserves dusdanig aanspreken, dat de weerstandsvermogens in gevaar komen.

In hun advies aan de minister waarschuwt de toezichthouder voor het leggen van een directe relatie tussen de almaar dalende Ster-inkomsten en het omroepbudget, zoals de minister doet. De NTR stelde dat ook vast en ziet toekomst voor een publieke omroep zonder STER

De NPO stuurde ons deze reactie op de kritiek van het Commissariaat:

De bezuinigingen die NPO en publieke omroepen treffen in 2019 en mogelijk ook in de jaren daarna, hebben onmiskenbaar grote financiële gevolgen. In die zin delen wij de zorgen van het Commissariaat voor de Media. Wij zien de opmerkingen van het CvdM dan ook als oproep aan de overheid een stabiele financiering te waarborgen zodat NPO en omroepen aan hun publieke taakopdracht – een brede, pluriforme omroep voor iedereen - kunnen blijven voldoen. NPO en omroepen afhankelijk maken van de fluctuerende reclame-inkomsten, is daarom onverstandig. We horen graag tijdens de behandeling van de begroting op 3 december hoe de Kamerfracties hierin staan.

Als ons jaarbudget voor 2020 als gevolg van dalende reclameopbrengsten opnieuw gekort wordt, en daar ziet het vooralsnog wel naar uit, hebben we het over een nieuwe bezuiniging van enkele tientallen miljoenen waarbij een flinke ingreep in de programmering van radio en tv dan echt onvermijdelijk is. Daarom zijn gesprekken met de politiek over een solide en structureel budget voor de publieke omroep zo belangrijk.

Dankzij de eenmalige compensatie van 40 miljoen euro kunnen wij voor volgend jaar dergelijke grote ingrepen nog voorkomen. Toch zullen we alsnog bijna 22 miljoen moeten bezuinigen als gevolg van de 62 miljoen korting vanuit Den Haag. Dat ziet u terug in onze begroting. Het inzetten van niet bestede middelen daarvoor (17 miljoen), is zoals het CvdM in haar reactie stelt, inderdaad eenmalig, maar de besparingen op organisatiekosten bij NPO en de omroepen zijn wel degelijk structureel. Ook zetten we, juist op advies van de politieke partijen en het ministerie, mediareserves in, zover dat verantwoord is.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.