Minister Slob wil meebezuinigen bij NPO

Minister Arie Slob (Media) accepteert het bezuinigingsplan van de publieke omroep (NPO) niet. 'De keuzes van de NPO kunnen namelijk van grote invloed zijn op de maatschappelijke relevantie van de landelijke publieke omroep. Ik hecht eraan om die te borgen ondanks de gedwongen budgetverlaging', schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Slob: ‘De publieke omroep is namelijk van grote waarde voor de samenleving. Hij vervult een belangrijke rol in het Nederlandse medialandschap en onderscheidt zich door zijn unieke pluriforme karakter. Met het oog daarop heb ik de NPO gevraagd om mij te betrekken bij keuzes die de afspraken in de prestatie-overeenkomst kunnen raken’.
Slob schrijft ook dat hij vasthoudt aan een bezuiniging van 62 miljoen op de NPO in 20019. En hij verplicht de omroepen hun eigen reserves aan te spreken voor een bedrag van tenminste 24 miljoen, waardoor volgend jaar er minder bezuinigd hoeft te worden.
De minister belooft dat hij tot 2020 nieuwe tegenvallers bij de Ster niet zal verrekenen met het budget voor de landelijke publieke omroep.
De NPO verwacht een ontslaggolf in Hilversum als gevolg van de opgelegde bezuiniging. In een voorlopig overzicht aan de minister somt de NPO een aantal maatregelen op, waarover de minister dus overleg wil.
Enkele concrete gevolgen van de bezuinigingen voor de programmering zoals opgesomd in een brief van de NPO aan de minister:
Televisie en Radio:
. annulering van extra impuls online;
. versobering van mogelijkheden om online te innoveren en experimenteren;
. minder organisatie en/of registratie van nationale, verbindende evenementen en festivals;
. versobering programmering lineaire netten;
. onvermijdelijke ontslaggolf, zowel binnen omroepbestel zelf als in mediabranche.
Televisie:
. versobering aanbod op de themakanalen
. meer herhalingen (vooral in de zomer);
. aanzienlijk minder titels;
. meer aankoop in plaats van Nederlandse producties;
. aanzienlijk minder opdrachten voor Nederlandse culturele industrie;
. verzwakking van Nederlands internationale positie op markt van formats, presales en ready mades. . Minder divers media-aanbod; minder te kiezen voor Nederlandse publiek.
Radio
. minder redactionele slagkracht voor het journalistieke werk dat verbonden is aan diverse radiotitels, met name op NPO Radio 1;
. verschraling binnen de nieuwsgaringsactiviteiten van de NOS;
. gewaardeerde titels zullen verdwijnen of hoorbaar inhoudelijk een stap terug moeten doen, omdat die niet meer gemaakt kunnen worden binnen de gewijzigde budgettaire kaders;
. de kwaliteit van de nieuwsbulletins op de andere radiozenders dan NPO Radio 1 neemt mogelijk af, omdat er minder of geen nieuwsuitzendingen specifiek voor de doelgroep gemaakt worden;
. minder ruimte bij de muziekzenders voor kwalitatief hoogwaardige items tussen de muziek door;
. versobering van de nachtprogrammering (los van de nachtopleiding) op diverse zenders;
. versobering van de subkanalen NPO Soul & lazz en NPO SterrenNL door minder presentatie en live-muziek.
Lees ook:
Brief minister aan de Kamer
Brief NPO aan minister over bezuinigingen (.pdf)
Praat mee