NVJ compleet lid

— vrijdag 25 november 2016, 11:38 | 0 reacties, praat mee

‘Plannen Dekker voor toetsing nieuwe intitiatieven NPO kan grote gevolgen hebben’

‘Plannen Dekker voor toetsing nieuwe intitiatieven NPO kan grote gevolgen hebben’
© ANP

De NPO wil volgens De Telegraaf (betaald, via Blendle) niet reageren op de plannen van staatssecretaris Dekker om toekomstige initiatieven van de publieke omroep te laten toetsen door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Laatste wijziging: 25 november 2016, 11:47

De overheveling van ministeriële taken naar de ACM lijkt een kleine stap. Maar volgens een oud-medewerker van een van de talloze omroepen kan dit grote gevolgen hebben. “Voor de relevantie van de NPO zijn de kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) cruciaal. Wat nou als de ACM erachter komt dat er vanwege initiatieven als Netflix veel meer mensen dan we denken zijn gestopt met tv kijken?”

Het Commissariaat voor de Media, dat nu ook al kijkt of nieuwe initiatieven binnen de Mediawet passen, is concreter in zijn reactie. Het zegt blij te zijn met de deze vorm van toetsing. Een woordvoerster legt uit: “Voorheen bekeek het ministerie wat de impact op de markt zou zijn van nieuwe initiatieven. Die rol wordt overgeheveld naar de ACM, die op die taak goed is toegerust.”

Commerciële concurrenten van de NPO komen ook met een reactie. RTL stelt te denken “dat een heldere en goed functionerende toets bijdraagt tot legitimatie van nieuwe diensten die de publieke omroep start”. En SBS verwijst naar een eerder statement waarin het vraagtekens plaatst bij amusement via de staatsomroep.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.