— donderdag 19 juli 2018, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder FCC dwarsboomt overname door Sinclair Broadcast Group

Een hallucinante compilatie van identieke 'must-runs' van Sinclair-zenders | Deadspin

Vorig jaar kondigde Amerikaanse televisiebedrijf Sinclair Broadcast Group de overname aan van branchegenoot Tribune Media aan, dat 42 lokale televisiestations bezit of exploiteert. Toezichthouder FCC heeft echter 'ernstige bezwaren' tegen de overname in deze vorm (ter waarde van bijna 4 miljard dollar) en plant een hoorzitting.

Sinclair bezit in de Verenigde Staten 173 stations en kwam de laatste tijd zelf in het nieuws vanwege zogeheten must-runs, verplichte redactionele commentaren met een conservatieve insteek. Sinclair-zenders mogen die commentaren niet weigeren; nieuwslezers zijn verplicht de teksten voor te dragen.

Dat de FCC de miljardenovername nader wil bespreken is een tegenslag voor Sinclair. Het bood aan sommige zenders in grote steden als Dallas en Houston te verkopen, maar gegadigden blijken via een omweg alsnog aan Sinclair gelieerd. De geplande verkopen zijn in de ijskast gezet. Sinclair zegt dat het de organisatorische constructies voor de FCC nooit heeft verborgen.

Sinclair is bereid wijzigingen aan te brengen in welke zenders het afstoot, maar volgens CNN Money is het twijfelachtig of de FCC dat voldoende vindt. Een overname van de stations van Tribune zou Sinclair vrijwel overal in de Verenigde Staten voet aan de grond geven.

Er zijn in de Verenigde Staten recent grote media-overnames geweest, voor een groot deel mogelijk gemaakt door versoepelde regelgeving. Een miljardenstrijd om productiebedrijf 21st Century Fox loopt nog, met Disney en Comcast als grote rivalen. De toezichthouder blokkeerde vorig jaar wel een overname van Time Warner door AT&T (ter waarde van 85 miljard) omdat de deal slecht zou zijn voor consumenten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.