Persgroep neemt belang in PCM Uitgevers

De Persgroep neemt voor 100 miljoen euro een belang van 51 procent in PCM Uitgevers. Daarover hebben beide bedrijven een principe-overeenkomst gesloten. Met het geld vermindert PCM de schuldenpositie (120 miljoen bij een aantal banken) en er blijft geld over om 'de strategie te financieren', aldus PCM Uitgevers in een persbericht. Om de financiële positie van PCM te verbeteren, wordt de eerste vijf jaar geen dividend uitgekeerd. De bestaande aandeelhouders houden hun prioriteitsaandelen in de dagbladtitels. Bovendien zullen Q Music en Het Parool onderdeel worden van PCM Uitgevers. Verder blijft PCM met Wegener in gesprek over de aan- of verkoop van AD Nieuwsmedia. Beide mogelijkheden worden in het persbericht open gelaten. Ook komt er een studie of het 'beter is een van de dagbladtitels (Volkskrant of NRC Handelsblad, red.) te vervreemden in het belang van de concurrentiekracht en kwaliteit van de titels'.
De Volkskrant heeft al laten weten onder voorwaarden in te stemmen met de verkoop van PCM aan De Persgroep. Volgens het dagblad moet er bij de overname een protocol komen waar in elk geval is vastgelegd dat de krant kwaliteitsjournalistiek kan blijven bedrijven. Ook NRC Handelsblad laat in een persbericht weten te hechten aan zelfstandigheid.
De NVJ heeft kennisgenomen van de overeenkomst, maar blijft zich richten op op garanties van de bestaande arbeidsvoorwaarden, voor continuering van de titels, op het respecteren van de onafhankelijkheid van de berichtgeving en het op sterkte houden van de redacties.
Ook Telegraaf Media Groep (TMG) “heeft kennis genomen” van de overeenkomst, maar bewaart een nadere reactie tot de publicatie van de TMG-jaarcijfers, volgende week. TMG heeft altijd gezegd één of meer titels van PCM te willen overnemen.
Ander nieuws
PCM Uitgevers en De Persgroep verwachten in de loop van mei de transactie af te ronden.
De aandeelhouders van PCM zijn nu: Stichting Democratie en Media (90,3 procent), Stichting de Volkskrant (7,2 %), Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers (2,5 %) en Lux et Libertas (1 aandeel). Bij de uitgeverij van kranten, huis-aan-huisbladen en boeken werken 2600 mensen.
Praat mee
5 reacties
Peter, 3 maart 2009, 12:31
Nou, dat laat zich raden…
1. Er komen heel wat werkloze journalisten bij
2. NRC gaat alleen verder
3. Het Parool gaat met knikkende knieën terug naar PCM en hoopt dat de bedrijfscultuur gaat veranderen
4. Maar het Parool kan dit keer wél een grote bek opzetten, want het maakt winst (althans, vóór de crisis)
5. Integratie advertentie-afdelingen
6. Over advertentie-afdeling gesproken: maandelijkse targets, 6-maandelijkse arbeidscontracten voor nieuwelingen (vraag ‘t bij het Parool)
7. Vreemde eend in de bijt is AD. Dat wordt a) terugkeer bij PCM, maar alleen na zware bezuinigingen, of b) toch afstoten (maar aan wie?!).
Van Thillo zal hoe dan ook willen inzetten op de creatie van een echte Telegraaf-killer. Dat wordt Volkskrant of AD.
hans, 3 maart 2009, 14:15
De wonderen zijn de wereld niet uit rond PcM. In 2004 koos het bedrijf niet voor de Persgroep, maar voor het dure Apax avontuur. Nu wordt de Persgroep toch de baas met honderd miljoen euro. Een jaar voor het Apaxavontuur wilde PcM (lees Cees Smaling) van het Parool af. Daarna redde het Parool zichzelf door voor de Belgische Persgroep te kiezen. Dat voelde op een actiebijeenkomst in Artis aan als een bevrijding, terwijl aan de Herengracht (toen nog PcM-bolwerk) een geheel andere stemming heerste. Nu komt het Parool weer in PcM-huis, maar wel als succesvolle stadskrant met een bijna landelijke uitstraling. Toen mocht PcM vanuit de Gracht niet snijden in de inhoud, want dat kon niet. Met Belgisch ogen in de buurt, gingen snel de huis-aan-huis bladen in andere handen over en moest Het Parool afslanken, maar bleef standvastig. Het AD werd in 2005 gedeeld eigendom met Wegener en komt, na eigen gesprekken met de Belgische Van Thillo, mogelijk voor mei 2009 helemaal terug in PcM-huis. Nu willen wellicht Volkskrant en NRC/H vertrekken, maar ja als je de geschiedenis bekijkt, zou je zeggen: wie vertrekt komt toch weer terug? Wat is wijsheid ook in het belang van de werkgelegenheid en de veelkleurigheid van de Nederlandse pers. Directies praten nu over kansen, de medewerkers wachten af, want eind 2008 was al een personeelsreductie van vijf procent aangekondigd. Het is guur weer en goed dat de NVJ zeer alert is, want de bond is nu harder nodig dan ooit.
denhaag24@gmail.com, 3 maart 2009, 18:44
Wat een sukkels….
De Volkskrant heeft al laten weten onder voorwaarden in te stemmen met de verkoop van PCM aan De Persgroep. Volgens het dagblad moet er bij de overname een protocol komen waar in elk geval is vastgelegd dat de krant kwaliteitsjournalistiek kan blijven bedrijven. Ook NRC Handelsblad laat in een persbericht weten te hechten aan zelfstandigheid.
De VK en NRC zijn eigendom van PCM en dus nu van de Persgroep. Het is volledig onbelangrijk wat zij willen. Als je je eigen huis verkoopt dan vraag je toch ook niet aan de schoonmaker of ze het ermee eens is.
Redacties snap nou eens dat zakendoen niet voor journalisten is. Als je ooit iets had gewild dan zijn jullie nu te laat. Immers de deal is gemaakt en jullie hebben niks meer te makken. Trouwens ik snap niet niet dat er zo weinig weerstand is geweest. Immers elke eerste eerstejaarsstudent kan uitleggen dat het gewenste rendement op eigen vermogen (lees apex, lees Persgroep) vele male hoger is dan de rente op vreemd vermogen (de banken dus). Bij gebrek aan winst, bij hogere rendementsniveau, tja wat zal er dan gebeuren
Hee was Fortis ook niet Belgisch
Robin, 3 maart 2009, 19:27
Het wordt tijd dat journalisten realiseren dat ze de krant al lang niet meer alleen maken. De kwaliteit is al jaren zodanig dat de mensen net zo lief gratis kranten lezen. Zie de enorme oplagedalingen. Tijd om de arrogantie van ons journalisten eens voor altijd op zij te zetten.
We hebben deze ellende toch echt voor een groot deel aan ons zelf te danken…...
Sent Wierda, freelance journalist, 4 maart 2009, 12:38
RTL Nieuws heeft dinsdagavond 3 maart de indruk gewekt dat Van Thillo een Vlaamse Berlusconi is. Want gemeld werd dat De Persgroep de eigenaar is van de grote Vlaamse kranten Het Laatste Nieuws en De Standaard. Hiermee werd behoorlijk de plank misgeslagen want De Standaard behoort tot een ander mediaconcern: Corelio.
Van Thillo is geen Vlaamse Berlusconi. Nog sterker: er is helemaal geen Vlaamse Berlusconi. Vlaanderen telt vier mediaconcerns die van vergelijkbare importantie zijn: De Persgroep, Corelio, Concentra en Roularta. Op afstand gevolgd door nummer vijf: Sanoma dat m.n. het belangrijke tijdschrift Humo uitgeeft plus o.a. Libelle, Flair en Feeling.