word studentlid

— vrijdag 24 februari 2017, 13:36 | 0 reacties, praat mee

Mediahuis heeft TMG feitelijk in handen

Mediahuis heeft TMG feitelijk in handen

Mediahuis en VP Exploitatie hebben feitelijk de Telegraaf Mediagroep verworven. Ze hebben bijna 60 procent van de aandelen in handen en zijn niet van plan die meer af te staan. De zaak kan nog voor de zomer beklonken zijn. Dat valt af te leiden uit een rondgang langs betrokkenen en deskundigen. Laatste wijziging: 24 februari 2017, 13:57

Zondag maakte de combinatie van Mediahuis en VP Exploitatie (de onderneming van de familie Van Puijenbroek) bekend dat bijna 60 procent van de aandelen TMG zijn verworven en dat het bod op de overige aandelen naar 5,90 euro verhoogd is. VP Exploitatie heeft daarmee definitief voor Mediahuis gekozen.

Uit het persbericht van zondag is duidelijk op te maken dat Van Puijenbroek zijn aandelen niet zal aanbieden aan De Mol. Daarmee maakt De Mol geen kans meer maken, want hij kan een bieding nooit succesvol afronden.

Guus van Puijenbroek, directeur van VP Exploitatie zegt in het persbericht: ‘De afgelopen periode hebben wij met onze familie ook gebruikt om de ontstane situatie na het bericht van John de Mol te bestuderen. Wij hebben zeer goed gekeken naar alle mogelijke scenario’s en de gevolgen daarvan voor alle stakeholders.  (..) Deze oriëntatie bevestigt onze overtuiging dat de verdere toekomst van TMG het beste is gewaarborgd in een combinatie met Mediahuis. Om die reden gaan wij definitief voor deze combinatie.’

Desgevraagd zegt een woordvoerder van VP Exploitatie: ‘Die woorden staan er niet zo maar. Ze zijn zorgvuldig gekozen Daar komen wij niet op terug.’

Wat het Mediahuis en VP Exploitatie betreft, is het nu wachten op een reactie van de raad van bestuur van TMG en van de raad van commissarissen.  In het persbericht melden ze dat het proces richting de bieding snel kan worden afgerond ‘Wij zijn vol vertrouwen dat zij het bod zullen accepteren’, aldus de woordvoerder. Hij verwacht in dat geval dat voor de zomer de formaliteiten van de overname afgerond kunnen zijn.

Professor Hans Schenk, gespecialiseerd in fusies en overnames, deelt de analyse dat Mediahuis en VP Exploitatie met 60% zekerheid hebben, laat hij desgevraagd via de mail weten. Hij ziet voor John de Mol hooguit een rol in de raad van commissarissen als hij aan zijn huidige 20 procent van de aandelen vasthoudt.

Maakt De Mol nog een kans de meerderheid te verwerven? Schenk: ‘Op het eerste gezicht niet. De Van Puijenbroeks houden de sleutel in handen, en zij hebben zich kennelijk verplicht te leveren aan Mediahuis’.

Nu kent TMG twee beschermingsconstructies. Een om interne ruzies in de top te beslechten en een om ongewenste overnames tegen te houden. Die laatste in de vorm van een stichting die preferente aandelen kan uitgeven. Het laat zich lastig inschatten of die ‘gifpil’ wordt ingezet.

Schenk: ‘Dergelijke aandelen kunnen (tegen heel sterk gereduceerde prijzen) aan het bestuur zelf worden uitgegeven wanneer het stichtingsbestuur dat wenselijk acht, tot een max. van 50% van het uitstaande kapitaal. Stel dat dit zou plaatsvinden, en dat de stichting sympathiseert met De Mol, dan ontstaat een andere situatie: gezamenlijk hebben deze twee partijen dan circa 70 procent. Hoopt hij hier op? Geen idee, ik ken de verhoudingen binnen deze stichting niet.’

Zondag gaf het Mediahuis ook aan dat er voor De Mol wel een rol kan zijn in het nieuwe bedrijf. ‘Wij willen ook graag om de tafel met Talpa Holding, zodat er goed overleg kan plaatsvinden over de bestaande en toekomstige relaties tussen Talpa en TMG, en waarbij wij continuering van het aandelenbelang van Talpa in TMG zeker niet bij voorbaat uitsluiten’.

Een woordvoerder van TMG wil niet verder gaan dan het persbericht dat eerder is uitgegeven. Beide niet bindende voorwaardelijke voorstellen worden bekeken en beoordeeld. Het is uiteindelijk bij een formeel openbaar bod aan alle aandeelhouders om hun voorkeur uit te spreken.

Een woordvoerder van John de Mol wil niet reageren.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.