training eu starters

— woensdag 22 maart 2023, 07:16 | 0 reacties, praat mee

TikTok-baas: We hebben nooit Amerikaanse data gedeeld met Chinese overheid

© Nur Photo / Jonathan Raa

TikTok-bestuursvoorzitter Shou Zi Chew zal donderdag het Amerikaanse Congres vertellen dat de filmpjesapp met meer dan 150 miljoen Amerikaanse gebruikers nooit Amerikaanse gebruikersgegevens heeft gedeeld met de Chinese overheid. Laatste wijziging: 22 maart 2023, 07:25

“TikTok heeft nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid en zal dat ook nooit doen. Ook heeft TikTok nooit een verzoek ontvangen om deze te delen met de Chinese overheid.

TikTok zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren”, getuigt Chew donderdag, volgens een verklaring van de Commissie voor energie en handel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees ook: Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

‘Geen agent van China’
TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Critici vrezen dat de app Amerikaanse gebruikersgegevens aan de Chinese overheid doorgeeft. TikTok zou daardoor de nationale veiligheid bedreigen. Chew zal donderdag getuigen dat die vrees ongegrond is. “Laat ik dit ondubbelzinnig zeggen: ByteDance is geen agent van China of enig ander land.”

Ook zal Chew tijdens de hoorzitting benadrukken dat 60 procent van ByteDance in handen is van institutionele investeerders uit de hele wereld, waaronder Blackrock, General Atlantic en Sequoia.

Ongeveer 20 procent van het bedrijf is in handen van de oprichters van het bedrijf en nog eens 20 procent is eigendom van de werknemers, “waaronder duizenden Amerikanen”.

Eerder dinsdag riep in Nederland het kabinet ambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wees erop dat de filmpjesapp een Chinees moederbedrijf heeft en dat China een “offensief cyberprogramma tegen Nederland” heeft.

Lees ook: Volkskrant buiten medeweten van de hoofdredactie ‘op TikTok’

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.