website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ties Joosten aan de slag voor Follow The Money

Lars Pasveer — Geplaatst in onderzoek op dinsdag 5 september 2017, 16:05

De haven van Rotterdam zal centraal staan in de FTM-berichtgeving van Joosten | Lex van Lieshout / ANP

De haven van Rotterdam zal centraal staan in de FTM-berichtgeving van Joosten | Lex van Lieshout / ANP

Nieuws

Ties Joosten, in april van dit jaar vertrokken als ‘redactiebaas’ bij online kiosk Blendle, is bij journalistiek platform Follow The Money (FTM) aangeschoven.

Joosten gaat voor FTM onder meer schrijven over het klimaat en de impact daarop door de Rotterdamse haven. In het stuk Even voorstellen: hier ga ik de komende maanden onderzoek naar doen licht hij zijn toekomstige activiteiten toe.

Joosten schrijft dat hem bij het samenstellen van de dagelijkse Blendle-nieuwsbrief al opviel (en begon tegen te staan) dat bepaalde onderwerpen “structureel onder- of overgewaardeerd” werden. Het integratiedebat leidt tot ontelbare ruziënde columnisten, maar het klimaatdebat en de CO2-beloften die we zijn aangegaan met het verdrag van Parijs krijgen relatief weinig aandacht, stelt Joosten.

“Nergens wordt de klimaatuitdaging in Nederland meer concreet dan in de haven van Rotterdam. De opgave van Parijs kán hier simpelweg niet zonder gevolgen blijven. Bijna een vijfde van de totale Nederlandse uitstoot aan broeikasgassen komt hier vandaan; van de tien bedrijven die in 2016 in Nederland het meeste CO2 uitstoten, staan er vijf in Rotterdam. De haven is extreem ‘fossiel’: 54 procent van de goederen die jaarlijks door Rotterdam komen, zijn fossiele brandstoffen. Is het eigenlijk wel mogelijk om deze fossiele reus voldoende te verduurzamen?”

Die vraag gaat Joosten de komende tijd proberen te beantwoorden. Meer bij Follow The Money

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.