word studentlid

— dinsdag 23 oktober 2018, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Welke deal sluit Erdogan rond overlijden Khashoggi?

Welke deal sluit Erdogan rond overlijden Khashoggi?

Rond half elf vanochtend spreekt de Turkse president Erdogan over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Grote vraag; welke details over diens dood meldt Erdogan. En net zo belangrijk: wat vertelt Erdogan niet om zijn onderhandelingspositie met Saoedi-Arabië te verbeteren. Wat zoveel is inmiddels wel duidelijk, de Saoedische moord op Khashoggi is onderdeel geworden van een internationaal onderhandelingsspel. Laatste wijziging: 23 oktober 2018, 09:07

Erdogan is in een unieke positie: hij is de enige met het bewijsmateriaal in handen. De geluidstapes die er zouden zijn, waarop de moord te horen is. En wie zijn de vijftien mannen die op de dag van de moord heen-en-weer vlogen vanuit Riyad? Welk bewijs werd verzameld tijdens recherche-onderzoek in het Saudische consulaat en in de residentie van de consul-generaal?

Met die bewijzen kan hij grofweg twee dingen doen, analyseert de NOS. Of hij legt inderdaad alles op tafel, en brengt met één ferme klap zijn regionale rivaal Saudi-Arabië internationaal in grote moeilijkheden. Dat zou betekenen dat hij er echt voor kiest de confrontatie aan te gaan, een harde strijd aan te gaan met de Saudiërs.

Of Erdogan kiest ervoor om toch een deel van het bewijsmateriaal achter te houden. Met als doel dat later nog te kunnen inzetten als drukmiddel tegen Saudi-Arabië, om ook in de toekomst nog concessies los te kunnen peuteren.


Meer bij de NOS.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.