website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Welke deal sluit Erdogan rond overlijden Khashoggi?

Dolf Rogmans — Geplaatst in moord op dinsdag 23 oktober 2018, 08:58

Nieuws Rond half elf vanochtend spreekt de Turkse president Erdogan over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Grote vraag; welke details over diens dood meldt Erdogan. En net zo belangrijk: wat vertelt Erdogan niet om zijn onderhandelingspositie met Saoedi-Arabië te verbeteren. Wat zoveel is inmiddels wel duidelijk, de Saoedische moord op Khashoggi is onderdeel geworden van een internationaal onderhandelingsspel.

Erdogan is in een unieke positie: hij is de enige met het bewijsmateriaal in handen. De geluidstapes die er zouden zijn, waarop de moord te horen is. En wie zijn de vijftien mannen die op de dag van de moord heen-en-weer vlogen vanuit Riyad? Welk bewijs werd verzameld tijdens recherche-onderzoek in het Saudische consulaat en in de residentie van de consul-generaal?

Met die bewijzen kan hij grofweg twee dingen doen, analyseert de NOS. Of hij legt inderdaad alles op tafel, en brengt met één ferme klap zijn regionale rivaal Saudi-Arabië internationaal in grote moeilijkheden. Dat zou betekenen dat hij er echt voor kiest de confrontatie aan te gaan, een harde strijd aan te gaan met de Saudiërs.

Of Erdogan kiest ervoor om toch een deel van het bewijsmateriaal achter te houden. Met als doel dat later nog te kunnen inzetten als drukmiddel tegen Saudi-Arabië, om ook in de toekomst nog concessies los te kunnen peuteren.


Meer bij de NOS.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.