banner festival 23

— dinsdag 9 oktober 2018, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Erdogan eist bewijs over lot Jamal Khashoggi

EPA

Turkije begint het geduld te verliezen in de zaak van de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi: president Erdogan eist concreet bewijs dat de journalist het Saudische consulaat in Istanbul levend heeft verlaten, zoals Saudi-Arabië claimt. De Turkse autoriteiten vermoeden dat de journalist in het consulaat is vermoord. Laatste wijziging: 9 oktober 2018, 10:58

Op maandag vroeg Erdogan waarom er geen beelden zijn, met zo veel camera’s in en rondom het complex. “Ze hebben er genoeg. Waarom laat je geen bewijs zien? Jullie moeten het bewijzen”, aldus Erdogan.

De Saudische ambassadeur is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de Washington Post. Khashoggi werkt voor die krant en woont in Washington nadat hij zich onveilig begon te voelen in Saudi-Arabië.

Omdat hij in de Verenigde Staten woont, bemoeit ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zich met de zaak. Hij riep de Saudische autoriteiten op een diepgaan en transparant onderzoek te doen naar de verdwijning en het lot van de journalist.

De Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten zegt dat het welzijn van Khashoggi en achterhalen wat er gebeurd is het hoogste belang heeft. Prins Khalid bin Salman noemt Khashoggi een vriend, waarmee hij ondanks een verschil van inzicht en zijn ‘zelfverkozen ballingschap’ nog regelmatig contact heeft.

Saudi-Arabië heeft nog geen officieel onderzoek aangekondigd. Ook zijn er geen camerabeelden van binnen en rondom het consulaat openbaar gemaakt.

Er is inmiddels wel beeld opgedoken van Khashoggi die het consulaat binnengaat. Een camera op dit standpunt had ook moeten vastleggen dat de journalist het pand weer verliet.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.