website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Erdogan eist bewijs over lot Jamal Khashoggi

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 9 oktober 2018, 09:18

EPA

EPA

Nieuws Turkije begint het geduld te verliezen in de zaak van de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi: president Erdogan eist concreet bewijs dat de journalist het Saudische consulaat in Istanbul levend heeft verlaten, zoals Saudi-Arabië claimt. De Turkse autoriteiten vermoeden dat de journalist in het consulaat is vermoord.

Op maandag vroeg Erdogan waarom er geen beelden zijn, met zo veel camera’s in en rondom het complex. “Ze hebben er genoeg. Waarom laat je geen bewijs zien? Jullie moeten het bewijzen”, aldus Erdogan.

De Saudische ambassadeur is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de Washington Post. Khashoggi werkt voor die krant en woont in Washington nadat hij zich onveilig begon te voelen in Saudi-Arabië.

Omdat hij in de Verenigde Staten woont, bemoeit ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zich met de zaak. Hij riep de Saudische autoriteiten op een diepgaan en transparant onderzoek te doen naar de verdwijning en het lot van de journalist.

De Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten zegt dat het welzijn van Khashoggi en achterhalen wat er gebeurd is het hoogste belang heeft. Prins Khalid bin Salman noemt Khashoggi een vriend, waarmee hij ondanks een verschil van inzicht en zijn ‘zelfverkozen ballingschap’ nog regelmatig contact heeft.

Saudi-Arabië heeft nog geen officieel onderzoek aangekondigd. Ook zijn er geen camerabeelden van binnen en rondom het consulaat openbaar gemaakt.

Er is inmiddels wel beeld opgedoken van Khashoggi die het consulaat binnengaat. Een camera op dit standpunt had ook moeten vastleggen dat de journalist het pand weer verliet.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.