— dinsdag 30 april 2019, 21:37 | 1 reactie, praat mee

The Correspondent biedt excuses aan om onduidelijkheid rondom crowdfunding

“We screwed up.” Met die stevige bewoordingen start The Correspondent een excuusbrief aan haar leden, medewerkers en ambassadeurs die zich misleid voelen na de crowdfunding van afgelopen december. Daarbij werd volgens boze leden en ambassadeurs de indruk gewekt dat The Correspondent zich in de Verenigde Staten zou vestigen en zich op de VS zou gaan richten. Laatste wijziging: 30 april 2019, 21:56

In maart werd duidelijk dat The Correspondent geen Amerikaanse tak van De Correspondent wordt, maar zich op het bredere, Engelstalige taalgebied gaat richten. De redactie van de website – die op 30 september live moet gaan – komt gewoon in Amsterdam. Onder andere Zainab Shah, de eerste medewerker die The Correspondent in de VS inhuurde, zegt zich verraden te voelen.

Serieuze fouten
In de excuusbrief, die dinsdagavond op Twitter verscheen, steekt The Correspondent de hand in eigen boezem. Het platform zegt volledig te begrijpen waarom men zich misleid voelt. “We hadden in eerste instantie voor ogen dat we een newsroom in de VS zouden openen. Voorafgaand aan de campagne veranderde we geleidelijk aan van mening over de locatie van onze newsroom. En dat hebben we slecht naar onze ambassadeurs gecommuniceerd. We hebben niet genoeg inzicht gegeven in wat we verstaan onder een ‘globaal platform’ en hebben zo de indruk laten ontstaan dat we ons op de VS gaan richten.”

Voor een website die zo prat gaat op vertrouwen zijn dit serieuze fouten, stelt The Correspondent. “We bieden onze onvoorwaardelijke excuses aan en willen het in de toekomst beter doen.” Leden die hun bijdrage aan de crowdfundcampagne willen terugtrekken, krijgen van The Correspondent hun geld terug. Eerder gaf oprichter Rob Wijnberg nog ontwijkend antwoord toen Nieman Lab-journalist Laura Hazard Owen hem vroeg of leden die zich gedupeerd voelden hun bijdrage konden terugkrijgen.

The Correspondent zegt dat het hoopt het vertrouwen van leden terug te kunnen verdienen. Het platform belooft de komende maanden meer inzicht te gaan geven in de toekomstplannen, maar ook transparanter te zijn over de besteding van het opgehaalde crowdfundbedrag van 2,6 miljoen dollar.

De excuusbrief die The Correspondent dinsdagavond publiceeerde:

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 2 mei 2019, 13:45

Een jaar lang hebben Wijnberg en Pfhaut een kantoor gehuurd in het hartje van New York om voorbereidingen te treffen voor The Correspondent. Een jaar lang hebben ze de leden van De Correspondent vanuit New York op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom The Correspondent. Ze hebben belangrijke Amerikanen gevraagd hen te helpen met de crowdfunding ..... vanuit New York en vanuit New York is de crowdfunding daadwerkelijk gestart. En in New York is gevierd dat ze het beoogde startbedrag gehaald hebben. Is het dan vreemd dat geïnteresseerden en sponsoren en potentiële medewerkers denken dat er in New York een redaktie opgericht wordt er dat er vanuit New York gewerkt zal gaan worden?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.