training eu starters

— woensdag 27 maart 2019, 09:45 | 0 reacties, praat mee

The Correspondent sluit kantoor in New York en concentreert zich op redactie Amsterdam

The Correspondent

The Correspondent, de Engelstalige editie van De Correspondent, ziet voorlopig af van een permanente aanwezigheid in de Verenigde Staten. Het campagnekantoor in New York is gesloten en de activiteiten zullen worden gecoördineerd vanuit Amsterdam, schrijft Ernst-Jan Pfauth. Laatste wijziging: 10 september 2019, 15:41

De Engelstalige editie gaat op 30 september 2019 van start. Ondanks de keuze niet fysiek in Amerika aanwezig te zijn, zal The Correspondent thema’s belichten die daar spelen en van Amerikaanse correspondenten gebruik maken, schrijft Pfauth in een reactie op klachten dat er van een bait and switch of wisseltruc sprake zou zijn.

Volgens sommigen zou de indruk zijn gewekt dat The Correspondent een Amerikaanse expansie van De Correspondent is - en daarmee een Amerikaanse nieuwsorganisatie. “Misschien hebben ik en anderen aannames gedaan, maar minstens een deel van de woordkeuze deed voorkomen alsof dat werd beloofd en nu niet gaat gebeuren”, aldus The Atlantic-journalist Scott Nover.

Nover zegt wel dat hij The Correspondent het voordeel van de twijfel gunt, maar vraagt zich af of andere geldschieters tijdens de recente inzamelingsactie daar ook zo over denken. Eind vorig jaar haalde The Correspondent 2,5 miljoen dollar op voor het lanceren van de Engelstalige editie. Er doneerden bijna 46 duizend mensen aan de crowdfundingsactie.

Er was in de Amerikaanse media veel aandacht voor het plan van unbreaking the news - waarbij ook oprichter Rob Wijnberg regelmatig artikelen uitlichtte waarin specifiek het unbreaken van Amerikaans nieuws werd aangeprezen.

Pfauth schrijft dat het niet de ambitie is geweest om van The Correspondent een nationaal Amerikaanse nieuwsorganisatie te maken. “Onze leden van het eerste uur komen uit 130 landen overal te wereld”, aldus Pfauth. “We willen de belangrijkste uitdagingen van onze tijd vanuit een wereldwijd perspectief verslaan - in het Engels.”

Daartoe is Amsterdam ook een prima uitvalsbasis, vindt Pfauth.

Dat de redactie van The Correspondent in Amsterdam gevestigd wordt heeft meerdere voordelen, meent Pfauth. De Correspondent biedt volgens hem een stevige basis, waaraan jaren is gebouwd. “De kennis, het talent en de technische infrastructuur van onze Nederlandse editie zullen van onschatbare waarde zijn voor de lancering van onze Engelstalige editie”, aldus Pfauth.

Correspondenten zullen werken waar dat voor hun verslaggeving logisch is en zullen regelmatig in Amsterdam zijn voor overleg, schrijft Pfauth. Hij sluit niet uit dat ergens in de toekomst alsnog internationale redacties worden opgetuigd. An update from Amsterdam: here’s how we’re building The Correspondent

Update 28 maart: NiemanLab sprak met Correspondent-oprichter Rob Wijnberg over de aangekondigde koerswijziging.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.