The Correspondent sluit kantoor in New York en concentreert zich op redactie Amsterdam

The Correspondent, de Engelstalige editie van De Correspondent, ziet voorlopig af van een permanente aanwezigheid in de Verenigde Staten. Het campagnekantoor in New York is gesloten en de activiteiten zullen worden gecoördineerd vanuit Amsterdam, schrijft Ernst-Jan Pfauth.
De Engelstalige editie gaat op 30 september 2019 van start. Ondanks de keuze niet fysiek in Amerika aanwezig te zijn, zal The Correspondent thema’s belichten die daar spelen en van Amerikaanse correspondenten gebruik maken, schrijft Pfauth in een reactie op klachten dat er van een bait and switch of wisseltruc sprake zou zijn.
Volgens sommigen zou de indruk zijn gewekt dat The Correspondent een Amerikaanse expansie van De Correspondent is - en daarmee een Amerikaanse nieuwsorganisatie. “Misschien hebben ik en anderen aannames gedaan, maar minstens een deel van de woordkeuze deed voorkomen alsof dat werd beloofd en nu niet gaat gebeuren”, aldus The Atlantic-journalist Scott Nover.
Nover zegt wel dat hij The Correspondent het voordeel van de twijfel gunt, maar vraagt zich af of andere geldschieters tijdens de recente inzamelingsactie daar ook zo over denken. Eind vorig jaar haalde The Correspondent 2,5 miljoen dollar op voor het lanceren van de Engelstalige editie. Er doneerden bijna 46 duizend mensen aan de crowdfundingsactie.
Er was in de Amerikaanse media veel aandacht voor het plan van unbreaking the news - waarbij ook oprichter Rob Wijnberg regelmatig artikelen uitlichtte waarin specifiek het unbreaken van Amerikaans nieuws werd aangeprezen.
Pfauth schrijft dat het niet de ambitie is geweest om van The Correspondent een nationaal Amerikaanse nieuwsorganisatie te maken. “Onze leden van het eerste uur komen uit 130 landen overal te wereld”, aldus Pfauth. “We willen de belangrijkste uitdagingen van onze tijd vanuit een wereldwijd perspectief verslaan - in het Engels.”
Daartoe is Amsterdam ook een prima uitvalsbasis, vindt Pfauth.
After raising millions in donations based on very lofty, high-horsey talk a about fixing the broken US news industry, The Correspondent says it won’t open a US newsroom and never wanted to be a US national news org https://t.co/oAA54PeN1P pic.twitter.com/W27LNbgCwN
— Tom Gara (@tomgara) March 26, 2019
Dat de redactie van The Correspondent in Amsterdam gevestigd wordt heeft meerdere voordelen, meent Pfauth. De Correspondent biedt volgens hem een stevige basis, waaraan jaren is gebouwd. “De kennis, het talent en de technische infrastructuur van onze Nederlandse editie zullen van onschatbare waarde zijn voor de lancering van onze Engelstalige editie”, aldus Pfauth.
I'm curious to know more about why The Correspondent pulled back from the US: https://t.co/XQkv1R32PI
— Joseph Lichterman (@ylichterman) March 26, 2019
Especially since so much of the campaign's focus — and the media attention that was critical to its success — was US-based: https://t.co/BlG4e1pwoe pic.twitter.com/EaeLzUUj3h
Correspondenten zullen werken waar dat voor hun verslaggeving logisch is en zullen regelmatig in Amsterdam zijn voor overleg, schrijft Pfauth. Hij sluit niet uit dat ergens in de toekomst alsnog internationale redacties worden opgetuigd. An update from Amsterdam: here’s how we’re building The Correspondent
Update 28 maart: NiemanLab sprak met Correspondent-oprichter Rob Wijnberg over de aangekondigde koerswijziging.
Praat mee