website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oud-medewerker klapt uit de school over The Correspondent

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op maandag 29 april 2019, 09:18

Nieuws Het bericht dat De Correspondent na de succesvolle crowdfundingsactie geen kantoor zou houden in Amerika, maar vanuit Amsterdam zou blijven aansturen, leidde afgelopen maart tot flinke ophef. Nu vertelt een Amerikaanse oud-medewerker van de Engelstalige editie van The Correspondent haar verhaal over de kwestie.

“Het voelde als verraad, en dat we geld hadden ingezameld op valse voorwendselen.” Dat vertelt Zainab Shah tegen Nieman Labb. Shah werd als eerste Amerikaanse medewerker door The Correspondent ingehuurd. Ze werkte voorheen bij Buzzfeed. Het inhuren van Shah had het begin moeten zijn van de expansie van De Correspondent in Amerika.

“Toen ik bij [The Correspondent] kwam, was de vraag niet:” Waar komt ons kantoor?”, zei Shah. “Ik had mijn voltijdsbaan bij BuzzFeed niet verlaten [...], als ik had geweten dat er een kans was dat we geen Amerikaans kantoor zouden hebben [...] Dat zou gewoon een hele stomme beslissing van mijn kant zijn geweest.”

In de aanloop naar de crowdfundingscampagne begon er voor het eerst de spanning tussen een ‘Amerikaanse’ redactie en een ‘Engelstalige’ op te duiken, vertelt Shah. “Iedereen publiceerde dat we ‘naar de VS zouden komen’. Maar tijdens de campagne zeiden de oprichters ‘Oh, we moeten waarschijnlijk niet ‘de VS’ zeggen. We moeten waarschijnlijk alleen maar zeggen: ‘uitbreiden naar de Engelse taal’. Ik vroeg hen waarom, en ze zeiden: ‘Wanneer je de VS zegt, denken mensen dat we alleen voor de VS zijn, maar we willen mensen laten weten dat we voor de hele wereld zijn’. Het was niet: ‘We zouden de Engelse taal moeten zeggen omdat we hier misschien geen kantoor zullen hebben’. Het was als: ‘We zouden Engels moeten zeggen “omdat dat veel breder is dan alleen de VS’.”

De Correspondent haalde met de crowdfundingsactie 2,6 miljoen dollar op. Shah zou, nadat bekend werd dat er geen Amerikaans kantoor zou komen, alleen nog verantwoordelijk worden voor het aanstellen van een of twee correspondenten in de VS en wereldwijd nog vijf tot zeven. Ook werd ze gevraagd The Correspondent te vertegenwoordigen op Amerikaanse conferenties en evenementen. Niets van dat alles sprak haar erg aan. “Ik voelde me ook niet op mijn gemak om hen te vertegenwoordigen na alles wat er was gebeurd. Ik wist niet of ik mijn naam en mijn reputatie verder wilde inzetten na alles wat er was gebeurd.” 15 maart kondigde ze haar vertrek aan.

Uitgever van De Correspondent Ernst-jan Pfauth heeft in een mail aan Nieman Lab aangegeven dat vijf Engelstalige correspondenten kunnen worden ingehuurd. Hoeveel dat er dan in de VS zullen zijn specificeerde hij niet. De Engelstalige editie van De Correspondent start 30 september.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.