— vrijdag 15 oktober 2021, 12:10 | 0 reacties, praat mee

Free Press Unlimited maakt zich zorgen om achterblijvers in Afghanistan

© Hoshang Hashimi

Free Press Unlimited (FPU) is, samen met andere hulporganisaties, blij dat er na zes weken politieke verlamming eindelijk weer stappen worden gemaakt bij de Afghanistan-evacuatie. Echter vindt de organisatie nog wel dat de motie van D66-kamerlid Salima Belhaj in zijn geheel moet worden uitgevoerd, zo staat op de website. Laatste wijziging: 15 oktober 2021, 12:17

De motie van Belhaj stelt dat alle Afghanen die de Nederlandse missie in het Aziatische land hebben geholpen, ook moeten worden geëvacueerd. Het onderwerp maakte weer een opleving sinds de moord op een Afghaanse tolk, afgelopen donderdagnacht.

De hulporganisaties willen graag op een constructieve manier verder in gesprek om dit plan op een goede en haalbare manier verder uit te werken, mits alle medewerkers die door hun werkzaamheden of het profiel van hun organisatie risico lopen ook echt onder de regeling vallen. Het kabinet wil alsnog 2100 mensen evacueren, waarvan 9 journalisten en fixers en 21 van hun familieleden. Maar volgens de persvrijheidsorganisatie dreigt een groep journalisten, fixers van journalisten en mensenrechtenactivisten nu alsnog aan de genade van de Taliban te zijn overgeleverd.

Ook pleit FPU dat de gezinsleden van al geëvacueerde Afghanen ook moeten worden geëvacueerd. “Nederland blijft verantwoordelijk voor het evacueren van gezinsleden van al geëvacueerde mensen. Het is vreemd om hier nu striktere criteria voor te hanteren en de regels tijdens het spel veranderen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.