banner anp

— donderdag 10 augustus 2017, 13:34 | 0 reacties, praat mee

Aantal uitgevers niet blij met Vodafone-deal Blendle

ANP / Piroschka van de Wouw

Een deal die de digitale kiosk Blendle sloot met telecomaanbieder Vodafone is bij een aantal uitgevers in het verkeerde keelgat geschoten. Dat melden ze aan Villamedia.

Blendle biedt Vodafone-abonnees sinds december een half jaar lang gratis toegang tot Premium. Via die dienst krijgen gebruikers dagelijks een selectie van twintig artikelen die bij hun interesses passen. Normaal krijgen uitgevers betaald voor artikelen die via Premium gelezen worden. Maar voor artikelen die binnen de gratis abonnementen worden weggegeven krijgen ze niets.

In eerste instantie zou de deal alleen gelden voor nieuwe Vodafone-abonnees, stelt een van de boze uitgevers – die anoniem wil blijven om de banden met Blendle niet te beschadigen – tegenover Villamedia. Voor zo’n tijdelijke actie is begrip onder de uitgevers, omdat ze vinden dat Blendle abonnees moet kunnen werven. Maar nu blijkt dat álle Vodafone-klanten een half jaar gratis toegang krijgen tot Premium, verandert dat de zaak voor de ontevreden uitgevers.

Vodafone-abonnees hebben nog tot 30 november van dit jaar om hun half jaar gratis Premium te activeren, meldt de Vodafone-website. Na afloop van het eerste half jaar worden de gratis proefabonnementen automatisch omgezet in betaalde abonnementen.

Blendle-oprichter Alexander Klöpping reageert desgevraagd verbaasd op de ontevredenheid van het drietal uitgevers dat Villamedia gesproken heeft. “Een partnership sluiten met een grote telecom-operator is voor een individuele uitgever lastig”, mailt hij. “Door de krachten te bundelen hopen we het in de hoofden van jongeren te krijgen dat goede journalistiek geld waard is.”

Daarnaast is de samenwerking met Vodafone volgens Klöpping ook financieel een goede deal voor uitgevers. “We zien dat 20 procent van de Vodafone-gebruikers zeer actief is op Blendle en dat helpt bij de – maandelijks nog steeds stijgende – winstverdeling. Omdat de deal erg aantrekkelijk is melden veel Vodafone-klanten zich aan. En dat gaan uitgevers merken in hun cijfers als proefabonnementen worden omgezet in betaalde abonnementen.”

Bekijk meer van

Blendle

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.