— donderdag 29 maart 2018, 09:41 | 1 reactie, praat mee

Talpa en journalistieke onafhankelijkheid: Santegoeds geschorst na lek

ANP

John de Mol zegt tegen de achtergrond van de overname van persbureau ANP dat nieuws een belangrijke plek krijg op de Talpa-zenders. Zo wil hij het ANP versterken met video en andersom nieuws een belangrijke plaats in de programmering van Talpa-zenders te geven.

De NOS concludeert daaruit dat Talpa op korte termijn met een eigen nieuwsrubriek komt. Hoewel journalistenvereniging NVJ Talpa niet direct als meest logische overnamepartner ziet, is De Mols belofte meer te investeren in journalistiek volgens de vereniging een welkom signaal.

Tegenover zakenblad Quote stelt De Mol dat de overname van het ANP ook uit een vorm van idealisme komt: “Ik denk dat het belangrijk is dat er een onafhankelijke nieuwsvoorziening is in een land. In de tijd van nepnieuws is goede journalistiek ook zakelijk interessant. Dat zal niet snel verdwijnen.”

De Mol belooft kortom respect voor journalistieke onafhankelijkheid. In dat licht bevat het Quote-interview een pikant onderdeel: showbizzjournalist Evert Santegoeds (tevens vaste gast van Shownieuws op Talpa-zender SBS6) lekte een intern bericht over de opvolger van Edwin Evers aan De Telegraaf, zonder dat voor te leggen bij de verantwoordelijke binnen de organisatie. Santegoeds is daarop enkele dagen geschorst.

Quote vroeg De Mol naar deze eerste ‘strafmaatregel’ voor een journalist: “De Mol, geconfronteerd met zijn intolerantie voor journalistieke sluipmoordenaars, reageert onaangedaan: ‘Dat beschouw ik als een interne zaak.’”

De Mol zal volgens eigen zeggen de scheiding tussen commercie en nieuws, zoals verankerd in het redactiestatuut respecteren. Volgens verkopende partij Veronica Vereniging zijn die ‘immateriële waarden’ nog eens benadrukt in het overname-protocol. De Mol ging verder voor de overname langs bij het ANP in Rijswijk en was blij verrast: “Je verwacht misschien pluizige types achter een bureau vol stof, maar het broeide daar. Het was echt fantastisch.”

Praat mee

1 reactie

Platootje, 29 maart 2018, 17:21

Sowieso hulde voor de heer Mol dat hij de moed toont om het verlieslijdende ANP over te nemen terwijl Veronica dat aan de straatstenen niet kwijtraakte.

Zou de NVJ daar niet wat positiever over kunnen zijn, in plaats van die Pavlov-reactie te plaatsen dat ze zich zorgen maakt over de journalistieke onafhankelijkheid?

Daarbij past ook hulde voor de schorsing van de heer Santegoeds. Hooguit is kwalijk dat de heer Mol hem niet voor een wat langere periode heeft gevrijwaard van zijn pseudo-journalistieke werk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.