banner festival 23

— woensdag 28 maart 2018, 11:35 | 0 reacties, praat mee

Persbureau ANP verkocht aan Talpa

Het ANP-kantoor in Rijswijk | Robin van Lonkhuijsen / ANP

UPDATE Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt verkocht aan Talpa Network. De huidige eigenaar, Vereniging Veronica, maakt dat nieuws vandaag bekend. Vereniging Veronica zegt dat de continuïteit van het ANP het best is gewaarborgd door aansluiting te zoeken bij een groot mediabedrijf. Laatste wijziging: 28 maart 2018, 11:38

Talpa bouwt op dit moment aan een breed en modern Nederlands cross-mediabedrijf, stelt Veronica Vereniging. Het ANP “past in die ambitie”.

In een korte persverklaring stellen de betrokkenen dat “het ANP zijn taak als onafhankelijk persbureau ten dienste van de Nederlandse mediasector onverkort blijft uitoefenen.” Voorzitter Yoeri Albrecht van Vereniging Veronica stelt tegenover NU.nl dat het persbureau in zijn bestaan meerdere eigenaren heeft gehad, waarbij de essentie van organisatie nooit onder heeft geleden.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt Talpa niet meteen als de meest logische overnamepartner te zien van het nationale persbureau. “Eerder zou dat een rol zijn van de gezamenlijke mediabedrijven, maar die hebben dat aanbod voorbij laten gaan”, aldus secretaris Thomas Bruning.

Bruning: “Strategisch is het wel te begrijpen; De Mol wil een multimediaal bedrijf bouwen en heeft hiermee een nuttige basis in handen.” De NVJ wil Talpa en eigenaar De Mol aan de belofte houden dat hij wil investeren in de journalistiek.

NU.nl meldt verder dat de ondernemingsraad en redactieraad van ANP de overname steunen. Tegenover RTL Z benoemt ANP-directeur Martijn Bennis de onafhankelijkheid na de overname:  “Het redactiestatuut blijft overeind en er komt een raad van commissarissen. Wij worden niet geïntegreerd met Talpa, en wij worden ook niet de redactie van initiatieven van Talpa.”

Hoeveel Talpa voor de overname van ANP betaalt is niet bekend gemaakt.

Bekijk meer van

Vereniging Veronica Talpa ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.