word studentlid

— woensdag 7 december 2022, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Tachtig uur taakstraf voor bedreigen en intimideren van Groninger journalist Willem Groeneveld

Tachtig uur taakstraf voor bedreigen en intimideren van Groninger journalist Willem Groeneveld
© Elwin Baas/RTV Noord

De rechtbank in Groningen heeft dinsdag een 56-jarige vastgoedondernemer uit Groningen veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur voor het bedreigen en intimideren van de Groninger journalist Willem Groeneveld, werkzaam voor de nieuwswebsite Sikkom. Laatste wijziging: 7 december 2022, 10:11

De 24-jarige dochter van de vastgoedondernemer kreeg een taakstraf van zestig uur opgelegd. Groeneveld schreef op Sikkom een kritisch stuk over verhuurder Havos Vastgoed, die fietsen van haar huurders verwijderde omdat deze ‘in de weg’ zouden staan. Na de publicatie van het artikel deelde de dochter van de vastgoedondernemer het adres van Sikkom op Facebook. Ook stond het duo onaangekondigd bij Groeneveld op de stoep.

De bedreigingen en intimidaties hielden niet op toen Groeneveld en zijn werkgever Mediahuis Noord aangifte deden bij de politie. De dochter stond vervolgens om 22:30 uur ‘s avonds opnieuw bij Groeneveld op de stoep om hem ‘te feliciteren’ voor zijn verjaardag. ‘Zijn adres en telefoonnummer werden gedeeld. Dat is intimiderend en beangstigend’, aldus de officier van justitie.

Drie maanden later kreeg Groeneveld een molotovcocktail door de ruit. De twee mannen die verdacht werden van deze aanslag zeiden later in de rechtbank dat zij het adres van Groeneveld wisten te achterhalen dankzij de actie van de vastgoedondernemer en zijn dochter. ‘Zij hebben toegegeven dat zij zijn adres hebben weten te achterhalen dankzij de berichten die de verdachten online hadden gezet’, zei de officier van justitie in de rechtbank.

‘Als ik van al dat tumult vooraf had geweten, had ik die fietsen gewoon naar het politiebureau gebracht’, verzuchtte de vastgoedirecteur tegenover de rechtbank, zo tekende het Dagblad van het Noorden op. Het duo had echter geen ‘kwade bedoelingen’, zeiden ze tegen de rechter.’

‘U ging over de schreef. Het kan best zijn dat een journalist iets scherps schrijft. Maar als u het daar niet mee eens bent, zijn daar andere wegen voor’, pareerde de rechter.

De dochter kreeg een minder zware taakstraf omdat haar rol ‘kleiner’ was, oordeelde de rechter. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van één maand voorwaardelijk, maar dat vond de politierechter te zwaar. Groeneveld verzocht bij aanvang van de zitting nog een schadegvergoeding voor 1.500 euro, maar deze vergoeding werd niet toegekend.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.