— maandag 18 juli 2022, 13:26 | 0 reacties, praat mee

5 jaar cel en tbs voor poging tot moord op journalist Willem Groeneveld

Rechtbanktekening van Tjeerd P. en Jaimy W., die 5 jaar cel en tbs kregen opgelegd voor hun aanslag op de woning van journalist Willem Groeneveld van de Groninger nieuwssite Sikkom | Nicole van den Hout

Twee mannen die in 2021 een brandend bierflesje in de woning van een Groningse journalist gooiden, zijn veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden. Volgens de rechtbank in Groningen gaat het om een poging tot moord en brandstichting. Laatste wijziging: 18 juli 2022, 14:08

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank vindt dat er sprake is van een “doelbewuste actie tegen een journalist” en niet van een gemoedsopwelling bij de mannen.

P. (32) en Jaimy John W. (33) gooiden in de ochtend van 19 augustus rond 03.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij journalist Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom. Groeneveld en zijn partner wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. De actie is vastgelegd door beveiligingscamera’s die bij de bovenwoning van Groeneveld hingen. De mannen hadden drie bierflesjes bij zich, twee werden voor de deur achtergelaten. Voor de rechtbank staat vast dat het om molotovcocktails gaat.

P. en W. behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers. Omdat P. en W. volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn, is er een tbs-behandeling opgelegd.

Tijdens zijn spreekrecht stelde Groeneveld dat er in deze zaak alleen maar verliezers zijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.