banner festival 23

— donderdag 21 juli 2022, 10:04 | 0 reacties, praat mee

Sywert van Lienden en Bernd Damme door rechtbank ontslagen als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie

© ANP/Robin Utrecht

UPDATE De Amsterdamse rechtbank heeft Sywert van Lienden en Bernd Damme ontslagen als bestuurders van de stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Ook mag het duo in de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden. Laatste wijziging: 21 juli 2022, 15:02

Kort nadat Van Lienden en Damme hun stichting oprichtten, werd er ook een commerciële bv, Relief Goods Alliance B.V. (RGA), opgericht die in tegenstelling tot de stichting wél een winstoogmerk had. In april 2020 sloot de bv een overeenkomst met de overheid voor de levering van 40 miljoen mondkapjes. ‘Aan deze mondkapjesdeal hebben Van Lienden, Damme en Van Gestel, als (indirecte) aandeelhouders van Relief Goods Alliance B.V. (RGA), aanzienlijk verdiend’, aldus de rechtbank donderdagochtend.

Aan deze mondkapjesdeal hebben Van Lienden, Damme en Van Gestel aanzienlijk verdiend

‘De rechtbank is het met de verzoekers eens dat Van Lienden en Damme niet langer aan kunnen blijven. Zij hebben onvoldoende voor ogen gehad dat zij met de oprichting van RGA als (indirect) aandeelhouders een belang verkregen dat conflicteerde met het belang van SHA. SHA was immers niet gebaat bij de oprichting van een rechtstreekse concurrent. Door bij iedere bestelling zelf de afweging te maken of de koop moest worden gesloten via SHA of RGA, lieten de bestuurders het tegenstrijdige belang ook voortbestaan’, zo concludeert de Amsterdamse rechter.

Lees ook: Jan-Hein Strop: ‘Sywert-gate is het failliet van de kaartenbakjournalistiek’

Ook was het onderscheid tussen de stichting en de bv niet duidelijk. ‘De naam RGA komt vrijwel neer op de Nederlandse vertaling van SHA, wat op zichzelf genomen al voor verwarring kan zorgen. Ook in presentaties werd gebruik gemaakt van het logo van SHA en werd SHA expliciet genoemd, met KvK-nummer en al.’

Geen geheimhoudingsplicht
Ook maakt de rechtbank gehakt van her argument dat Van Lienden en Damme geen openheid van zaken konden geven na de geruchtmakende publicatie van de Volkskrant over de mondkapjesaffaire. Van een geheimhoudingsclausule is geen sprake, oordeelt de rechter na onderzoek.

Lees ook: Coalitie én oppositie eisen dat ministerie van VWS ‘Sywert-documenten’ vrijgeeft

‘Dit alles leidt tot de conclusie van de rechtbank dat Van Lienden en Damme moeten worden ontslagen. Het is niet wenselijk dat zij aanblijven totdat lopende onderzoeken zijn afgerond. Ook al werken zij – in elk geval naar eigen zeggen – volledig mee aan alle onderzoeken naar hun handelen, dan nog brengt hun positie mee dat zij een eigen belang hebben bij de uitkomst van die onderzoeken, dat niet gelijk te stellen is met het belang van SHA.’

Damme en Van Lienden reageren op Twitter op het nieuws met een uitgebreide verklaring. Ze stellen onder meer dat de rechtbank niet alle feiten heeft meegewogen en een precedent schept voor andere bestuurders, die volgens Damme en Van Lienden kunnen worden ontslagen, enkel omdat het OM een onderzoek is gestart.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.