word studentlid

— maandag 18 juli 2022, 08:11 | 1 reactie, praat mee

Ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet, toch houdt het documenten achter

Ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet, toch houdt het documenten achter
© ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staakt na vier maanden zijn juridisch verzet tegen een Wob-verzoek van de Volkskrant over documenten over de Sywert-deal. Maar desondanks wil het ministerie de gevraagde documenten niet vrijgeven en kiest het er nu voor om dwangsommen te betalen, zo schrijft de Volkskrant maandagochtend. Laatste wijziging: 20 juli 2022, 10:35

De Amsterdamse rechtbank dwong het ministerie in januari van dit jaar al om het whatsapp-verkeer en andere communicatie van ex-minister Hugo de Jonge en andere VWS-kopstukken over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden vrij te geven aan de Volkskrant. Desalniettemin gaf het ministerie tot op heden geen gehoor aan dat verzoek.

Dwangsom van 15.000 euro
Het ministerie kiest er nu voor om dwangsommen te betalen. Volgens het dagblad staat de hoogte van die dwangsommmen zondag op 15.000 euro, de maximale dwangsom die een rechter kan opleggen als een ministerie of ander onderdeel van de overheid weigert te voldoen aan een wob-verzoek. De Volkskrant heeft de dwangsom nog niet geïnd. Het ministerie zou alle gevraagde documenten in kwestie al klaar hebben liggen, mmaar weigert deze om nog onbekende redenen vrij te geven.

In april minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer weten dat het ministerie van VWS in beroep zou gaan tegen het wob-verzoek, omdat de rechter ‘te weinig rekening zou houden met de werkwijze van’ het ministerie. Nu heeft het ministerie volgens de Volkskrant haar verzet gestaakt, maar de gewraakte documenten zijn tot op heden nog niet vrijgegeven. De Volkskrant kan opnieuw een gang naar de rechter maken om het ministerie opnieuw te dwingen om de documenten vrij te geven.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 18 juli 2022, 13:01

Maar weer eens dieper gaan graven dames en heren journalisten.
Hier is meer aan de hand .dit riekt naar vriendjes politiek en waarschijnlijk meer .
Het lijkt er op dat ze personen willen beschermen en wie zou dat nou kunnen zijn.
Dat laat zich raden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.