website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Syrië: ontvoerde Japanse journalist duikt op in video

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op woensdag 11 juli 2018, 09:07

Een still uit de videoboodschap van Yusada van oktober vorig jaar | Nippon News Network

Een still uit de videoboodschap van Yusada van oktober vorig jaar | Nippon News Network

Nieuws Voor het eerst in jaren is er weer beeld opgedoken van de Japanse journalist Jumpei Yusada, die drie jaar geleden in Syrië werd ontvoerd door een gewapende groepering. De video dateert van oktober vorig jaar en is op de Japanse televisie uitgezonden, meldt Reporters sans Frontières (RSF).

In de video zegt Yusada dat het goed met hem gaat en dat hij zijn familie snel weer hoopt te zien. Volgens RSF wordt de Japanse journalist vastgehouden door dezelfde groepering die drie Spaanse journalisten ontvoerde en in 2016 weer vrijliet.

Twee jaar terug dook Yusada ook al een keer onverwacht op in een video. Syrië is het gevaarlijkste land ter wereld om als journalist actief te zijn.

Yusada is niet de enige journalist die is verdwenen: de Amerikaanse fotojournalist Austin Tice is al sinds 2012 spoorloos. Zijn familie vraagt regelmatig aandacht voor Tice, maar van hem is in de tussentijd geen enkel levensteken meer ontvangen.

Ook de Britse oorlogsjournalist John Cantlie, die in 2012 samen met de later vermoorde James Foley werd ontvoerd, is al jaren vermist. Cantlie werd door terreurgroep IS gebruikt om propagandavideo’s te presenteren.  Volgens onbevestigde berichten zou hij in 2016 in Mosul (Irak) zijn omgekomen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.