website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Stuurlui op de perstribune: over de moeizame relatie tussen Van Gaal en de pers

Raymond Krul — Geplaatst op dinsdag 12 juni 2018, 12:00

© Uitgeverij Prometheus

Opinie ‘Vrienden van de pers’. Zo heette de voorloper van de Villamedia-rubriek ‘Lessen voor de pers’, waarin mensen van buiten de journalistiek aan het woord komen over hun ervaringen met de media. De titel van die rubriek was rechtstreeks ontleend aan een citaat van voetbaltrainer Louis van Gaal, die zijn vertrek bij FC Barcelona als volgt aankondigde: ‘Amigos de la prensa, yo me voy. Felicidades.’ Oftewel: ‘Vrienden van de pers, ik vertrek. Gefeliciteerd.’

Hoe moeizaam Van Gaals relatie met het journaille is, blijkt eens te meer uit de reconstructie die NRC-journalist Hugo Logtenberg onder de titel ‘De hand van Van Gaal’ maakte van het WK Voetbal in 2014. Niemand gaf vooraf een stuiver voor de kansen van Oranje in Brazilië, maar onder de bezielende leiding van Van Gaal haalde het team een verrassende derde plek.

Logtenberg sprak voor zijn boek tientallen spelers, stafleden en andere betrokkenen, veelal op achtergrondbasis. Geheel in de traditie van boeken als ‘De Prooi’ van Jeroen Smit maakte Logtenberg een nauwgezette reconstructie en stopte die vol beeldende details. Zo komen we te weten dat Wesley Sneijder graag een potje Candy Crush speelt op zijn mobiele telefoon.

Uit het boek rijst het beeld op van een trainer op die – met een staf van ruim dertig man – niets aan het toeval over laat. Je kunt je voorstellen dat een man die over alles controle wil hebben, zich ergert aan de niet van enig opportunisme gespeende sportpers. ‘De beste stuurlui zitten op de perstribune’, zegt hij ergens halverwege het toernooi tegen perschef (én journalist) Kees Jansma.

Johan Derksen van het tv-programma Voetbal International (nu Voetbal Inside) noemt Van Gaal een ‘nationale mafkees, een gespleten persoonlijkheid en een gevaarlijke gek’. Het blad VI schrijft dat Oranje het zwakste team heeft van de laatste decennia en de Volkskrant stelt dat Oranje ‘een angstige, sambaloze ploeg’ is.

Aan de andere kant lijkt Van Gaal ook niet bepaald doordrongen te zijn van de rol van de journalistiek. ‘Ze denken niet aan het landsbelang!’, zegt hij na de zoveelste kritische bejegening. En: ‘We moeten allemaal aan hetzelfde touwtje trekken.’

Naarmate Oranje verder komt in het toernooi, slaat de stemming om. VI schijft over De Grote Louis van Gaal Show en de Duitse krant Bild heeft het over Louis van Genial.

Aan het begin van het toernooi, als Oranje nog door alles en iedereen kansloos wordt geacht, ontwaart Jansma een lichtpuntje in de kritische berichtgeving: een positief artikel in Trouw. In de hoop de stemming erin te houden, geeft hij het artikel aan Van Gaal. ‘Leuk, Kees’, zegt de trainer, ‘maar wie leest die krant nog?’

 

 

 

 

 

 

Hugo Logtenberg: De hand van Van Gaal. Uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044638165, 256 pagina’s, € 17,50.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.