banner festival 23

— dinsdag 5 oktober 2021, 12:36 | 0 reacties, praat mee

Steun voor naar Nederland gevluchte Afghaanse EPA-nieuwsfotografen

Afghanistan, oktober 2021. Een boer werkt in de Bamyan-regio op zijn land. In de achtergrond de gaten waar boeddhabeelden uit de 6e eeuw stonden. De Taliban bliezen de 'afgodsbeelden' in maart 2001 op. | ANP

Twee Afghaanse nieuwsfotografen die voor fotoagentschap European Pressphoto Agency (EPA) werken zijn in Nederland, meldt ANP-hoofdredacteur Freek Staps in zijn journalistieke kwartaalupdate. Het persbureau is de Nederlandse aandeelhouder en distributeur van EPA. Laatste wijziging: 5 oktober 2021, 12:59

“We voelen voor deze twee fotografen dus enige verantwoordelijkheid, ze werkten daar voor ons”, aldus Staps. Om de betrokken fotojournalisten te helpen hebben ANP en bevriende journalisten van de Volkskrant een steungroepje gevormd voor hulp aan de journalisten en hun gezinnen.

Staps: “Er is altijd wel iemand die ingezamelde kleding, speelgoed, computers, telefoons naar Nijmegen wil brengen, of wil helpen bij ziekenhuisbezoek of taalcursus. Het is vast onvoldoende, maar hartverwarmend te zien hoe Nederlandse media collega-journalisten proberen te helpen.”

Vorige maand kondigde persbureau AFP en samenwerking met platform ReNews een internationale inzamelingsactie aan voor Afghaanse journalisten, ongeacht of die konden vluchten of in Afghanistan achterbleven.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch berichtte eerder deze maand over de toenemende mediaonvrijheid in het land. Een interview met gewapend publiek vóór de camera trok eind augustus internationale aandacht.

Bekijk meer van

Freek Staps EPA ANP Afghanistan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.