word studentlid

— dinsdag 18 januari 2022, 17:08 | 0 reacties, praat mee

ANP beëindigt contract met fotoagentschap dat minderjarigen inzet

ANP beëindigt contract met fotoagentschap dat minderjarigen inzet
© Evert Elzinga / ANP

Uit onderzoek van het ANP, naar aanleiding van suggesties dat minderjarigen foto's hebben aangeleverd, blijkt dat er inderdaad foto's in de beeldbank staan die door minderjarigen zijn gemaakt. Het contract met het fotoagentschap dat de minderjarigen inzette, is per direct beëindigd. ANP heeft ook de mogelijkheid om nieuwe beelden te uploaden voor dit - niet nader genoemde - fotoagentschap uitgezet. Laatste wijziging: 19 januari 2022, 09:13

Het ANP deed onderzoek nadat vorige week bekend werd dat er mogelijk beelden van minderjarige ‘persfotografen’ in de beeldbank stonden. “Het zal niemand verbazen dat wij niet willen werken met fotoagentschappen die kinderen inzetten voor hun fotografie,” aldus hoofdredacteur Freek Staps. “Dat past niet bij het ANP dat een maatschappelijk verantwoordelijke nieuwsorganisatie wil zijn.”

Als gevolg van dit incident gaat het persbureau een verklaring vragen van fotoagentschappen die met ANP werken. In de verklaring staat dat de organisaties niet met fotografen jonger dan zestien jaar werken. Als de verklaring niet wordt ondertekend of als blijkt dat de afspraken in de verklaring niet wordt nagekomen, dan zal dat contract worden opgezegd, zegt Staps.

Het ANP geeft wel aan dat niet helemaal duidelijk is of het betreffende fotoagentschap 16-minners heeft ingezet. “Ik weet alleen maar dat ze er niet voor kunnen instaan dat ze het niet doen. En dat is voor ons onvoldoende om de zaken voort te zetten,” aldus Staps. Omdat ook niet duidelijk is om hoeveel foto’s het exact gaat, heeft ANP besloten om alle beschikbare beelden van dit agentschap uit de beeldbank te verwijderen.

Het onderzoek is overigens nog niet afgerond. Staps: “Het is duidelijk dat meerdere agentschappen elkaar beschuldigen van de inzet van jongeren/kinderen. We zetten daarom ons onderzoek voort en waar nodig ondernemen we ook dan nog actie.”

In een eerdere versie van dit artikel stond het woord 16-minners in de titel in plaats van minderjarigen. Ook is er een citaat van Freek Staps toegevoegd ter verduidelijking.

Bekijk meer van

Freek Staps ANP

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.