banner festival 23

— dinsdag 26 januari 2021, 13:01 | 0 reacties, praat mee

ANP plaatst geen namen van fotografen bij relfoto’s

© ANP

Persbureau ANP plaatst vanaf nu geen namen van fotografen meer bij relfoto's, meldt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Laatste wijziging: 27 januari 2021, 09:18

Journalist Mark Mensink tweette eerder dat een groot persbureau media met klem verzoekt géén namen van fotografen te publiceren bij foto’s van relschoppers, omdat zij en hun gezinnen dan in gevaar kunnen komen.”

Freek Staps geeft aan dat zij niet dat verzoek deden, maar zegt wel dat het persbureau zich ernstig zorgen maakt over de veiligheid van hun werknemers en dat er diverse maatregelen zijn getroffen om “onze journalisten veilig hun - belangrijke - werk te laten doen. Juist in deze tijden van uiteenlopende meningen tellen de feiten”.

Zo zullen er vanaf nu geen namen van fotografen meer bij relfoto’s worden geplaatst. “Zo voorkomen we dat beeld herleidbaar is tot specifieke fotografen in de media. Vanzelfsprekend staat er wel nog steeds ANP bij als afzender.”

Ook gaan er ‘planbare’ rellen/demonstraties alleen nog maar koppels van twee fotografen op stap, waarbij de een fotografeert en de ander oplet op de omgeving. Verder is er dit soort dagen, avonden en nachten altijd een remote-editor aanwezig. “Dat betekent dat iemand aan het bureau de foto’s laat binnenkomen en de fotograaf niet meer op straat (of bij de auto) met een laptop in de weer hoeft,” aldus Staps. En er zijn maatregelen getroffen voor “persoonlijke veiligheid van lijf en leden, maar daar wil ik liever geen details over geven”.

In Opsporing Verzocht is dinsdagavond aandacht voor de opsporing van daders van de recente rellen, de politie toont dan beelden van gezochte relschoppers. Daarnaast is er advies voor kijkers hoe ze de politie het beste kunnen helpen bij het vinden van daders, aldus het programma in een persbericht.

Lees ook:
Weer fotografen en cameraman bekogeld met stenen en vuurwerk (26 januari 2021)
Pers aangevallen tijdens avondklok (25 januari 2021)

Bekijk meer van

PersVeilig NVJ NVJ Freek Staps ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.