website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Ster-inkomsten ook in 2018 flink omlaag’

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 11 oktober 2018, 09:56

ANP

ANP

Nieuws Dit jaar zullen de Ster-inkomsten vermoedelijk 5 procent lager uitvallen dan vorig jaar, verwacht directeur Frank Volmer. In 2017 daalden de inkomsten ook al met bijna vijf procent.

De nieuwe werkwijze, waarbij grotere partijen minder korting kregen en tarieven voor kleinere adverteerders daalden, is daarvan deels de oorzaak, aldus Volmer tegenover de NOS. Op langere termijn moet dat beleid echter tot herstel leiden, voorspelt Volmer. Vorige maand kondigde de Ster het einde van een eerder ingevoerd universeel tarief aan. Dat is volgens Volmers finetunen van beleid en geen knieval voor adverteerders.

De daling van reclame-inkomsten werkt door in de begroting van de publieke omroep, al wordt die daling nu nog eenmalig gecompenseerd, zodat ‘slechts’ een budgetkrimp van 22 miljoen euro overblijft. Eind vorig jaar verwierp Volmer geluiden over forse inkomstendalingen.

Tegenover de NOS zegt Volmer dat het gangbare beleid om mediabureaus allerlei kortingen te geven de markt heeft verstoord: “Veel mediabureaus kregen beloningen als ze meer gingen besteden. Als je dan advies moet geven aan de adverteerder waar hij reclame moet maken, is dat geen onafhankelijk advies.”

De Ster schrapte die bureaukortingen, afgelopen september gevolgd door RTL Nederland. De Ster verwacht de komende jaren herstel van inkomsten, onder meer door online meer reclame te verkopen. Meer bij NOS

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.