mgm nvj maart

— donderdag 3 maart 2022, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Staking bij online uitgeverij G/O Media

Staking bij online uitgeverij G/O Media
G/O Media

In de Verenigde Staten wordt gestaakt bij G/O Media, uitgever van specialistische online titels als Gizmodo, Jalopnik, Jezebel, Kotaku, Lifehacker en satrische uitgave The Onion. Werknemers die lid zijn van de GMG Union willen betere betaling voor vaste en freelance-krachten en thuiswerkrechten. Laatste wijziging: 3 maart 2022, 09:45

De vakbond zegt gedurende februari vijf onderhandelingsronden te hebben gehad met G/O Media-vertegenwoordigers. “Bij elke gelegenheid hebben adviseurs van het bedrijf thema’s omzeild en onderhandelingen vertraagd”, aldus onderhandelaars. G/O Media weigerde volgens de bond om tegenvoorstellen te doen.

“Hoe kun je onderhandelen als de mensen tegenover je niet eens duidelijk stellen wat ze willen?”, aldus de vakbond in een verklaring.

Naast thuiswerkrechten (de uitgeverij wil dat iedereen weer voltijd naar kantoor komt, red.) en betere betaling met het oog op hoog-oplopende inflatie wil GMG Union verbeteringen op het gebied van zorgverzekeringen, ouderschapsverlof en meer oog voor diversiteit. Officieel heeft G/O Media nog niets gezegd over de staking.

De laatste jaren zijn er bij diverse Amerikaanse (online) media vakbonden gevormd of is er aansluiting gezocht bij reeds bestaande vakverenigingen, onder meer bij Guardian US, Huffington Post en Salon.

Soms wordt vorming actief tegengewerkt, zoals bij de New York Times en Hearst Magazines. In november 2017 trok miljardair Joe Ricketts de stekker uit nieuwstitels, toen journalisten de wens voor vakbondslidmaatschap uitspraken.

De toestroom van online journalisten bracht de grootste vakbond voor creatieve beroepen in de Verenigde Staten, de Writers Guild of America, ertoe nieuwe leden uit die hoek voorlopig buiten te sluiten. Op die stap kwam ook binnen de bond veel kritiek.

Bekijk meer van

GO Media

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.