word actief nvj klein

— maandag 2 augustus 2021, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse schrijversvakbond heeft even genoeg van journalistenleden

Writers Guild of America East, de grootste vakbond voor creatieve beroepen in de Verenigde Staten, trapt op de rem wat betreft meer leden uit het online journalistieke vak. Het zal voorlopig geen assistentie meer bieden aan online redacties die een vakbond willen vormen. Volgens het bestuur is er te veel aanwas uit die hoek. Laatste wijziging: 2 augustus 2021, 11:49

Die snelle groei heeft volgens Writers Guild het aandeel journalisten versus andere freelancers ‘significant gewijzigd’. Writers Guild vertegenwoordigt niet alleen journalisten, maar traditioneel vooral (script)schrijvers en mediaprofessionals die werden in film, televisie en radio.

De bond hielp de laatste jaren mee om meerdere online redacties te verenigen. Dat begon bij Gawker Media in 2015, de eerste online Amerikaanse redactie waar journalisten een vakbond vormden. Gawker Media ging failliet na een kostbare rechtszaak, maar is met een wederopstanding bezig.

Er werd in de jaren daarna onder meer geassisteerd bij het verenigen van redacties bij Vox, HuffPost en Hearst. Volgens het bestuur is dat teveel voor de organisatie en is pas op de plaats nu gepast.

De aangekondigde pauze is binnen Writers Guild niet onomstreden, meldt vaksite Poynter. Na het persbericht volgden uitspraken van andere bestuursleden die het oneens zijn met de pauze én de beschuldigende vinger richting journalistenleden, die de vakbond zouden afleiden van andere taken en te zwaar op het vakbondsbudget leunen.

Ook sommige prominente leden zijn boos over deze uitleg.

Poynter zegt dat de vakbond niet op vragen reageert. In augustus volgen bestuursverkiezingen, waar nu mogelijk een richtingstrijd over uitbreekt. Meer bij Poynter

Bekijk meer van

Writers Guild of America

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.