PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 21 november 2019, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Vakbondsvorming Hearst Magazines ondervindt flinke tegenwerking

Werknemers bij de Amerikaanse tak van Hearst Magazines willen graag een vakbond vormen, maar worden daarin stevig tegengewerkt en geïntimideerd door het hoger management. "Als je ons niet vertrouwt, waarom zou je hier dan werken?", werd een werknemer meegedeeld. Laatste wijziging: 21 november 2019, 09:23

New York Magazine meldt dat werknemers graag willen aansluiten bij de schrijversvakbond Writers Guild of America, waar in Amerika diverse tijdschriften, sites en andere uitgaven onder vallen. Het verzoek aan Hearst-management om die vakbond bij onderhandelingen te erkennen, stuit op weerstand.

Zo zou het vormen van een vakbond volgens management wellicht in strijd zijn met Amerikaanse arbeidswetgeving, of dan toch minstens ‘de bedrijfscultuur en waarden’ van de uitgeverij bedreigen.

Bijeenkomsten om de vakbond te formaliseren werden volgens werknemers door “neerbuigende en paternalistische” geluiden van hogerop gekenmerkt. Hearst-management stelt verder in een gelekte opname dat recente veranderingen in personeelsbeleid vakbondsvorming in essentie overbodig maken.

Schrijvers bij andere media steken hun collega’s via sociale media een hart onder de riem:

Bij een andere bijeenkomst stelde topman Troy Young er niet op uit te zijn het vakbond-initiatief te breken, maar volgens een van de aanwezigen volgden daarop union busting remarks. Young zou verder een vakbond een ‘externe invloed’ op de historische cultuur bij Hearst inhouden. “Als je daar geen onderdeel van wil zijn, moet je dat voor jezelf beslissen”, aldus Young.

Aanwezigen zeggen dat het wellicht geen dreigement was, maar dan toch zeker “een uitnodiging om zelf op te stappen.” Meer bij New York Magazine

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.