— maandag 6 november 2017, 13:57 | 0 reacties, praat mee

Nieuwssites opgeheven na vakbondwens journalisten

Later vandaag wordt er in New York gedemonstreerd tegen de sluiting van de sites | Writers Guild of America

In de Verenigde Staten is met verbazing en ontzetting gereageerd op het besluit van eigenaar en miljardair Joe Ricketts om twee nieuwssites op te doeken, nadat journalisten hadden aangegeven zich in een vakbond te willen verenigen. Ricketts zelf zegt dat het een puur zakelijk besluit was. Er werkten 115 mensen bij de uitgaven. Laatste wijziging: 6 november 2017, 14:04

Al in maart hintte de hoofdredacteur van DNAinfo (een nieuwssite voor de regio New York) op het risico van sluiting, als plannen voor vereniging zouden worden doorgezet. In oktober sloten enkele tientallen redacteuren zich bij een vakbond aan.

Topman David Schwartz stelde afgelopen april in een interne memo dat vakbondslidmaatschap de laatste druppel zou kunnen zijn voor het verlieslijdende nieuwsplatform. In april fuseerde het bedrijf met het lokale nieuwsplatform Gothamist, dat in veel andere steden (waaronder ook Londen en Shanghai) actief was. Gothamist maakte wél winst.

De archieven waren in eerste instantie volledig ontoegankelijk gemaakt, maar nu zijn die weer terug. Bovenaan elke pagina staat nu een verwijzing naar de brief van Ricketts over het zakelijk besluit de sites op te doeken. Nergens wordt aan vakbonden gerefeerd, als reden voor opheffing. De 115 werknemers worden bedankt voor hun “onvermoeibare inzet en toewijding”.

In een ingezonden brief in de New York Times stelt journalist Hamilton Nolan van nieuws- en opiniesite Splinter dat Ricketts uit pure rancune heeft gehandeld.

“Hij heeft niet geprobeerd het bedrijf te verkopen. En in plaats van te onderhandelen met 27 vakbondsleden in New York, heeft hij ervoor gekozen 115 mensen verspreid over Amerika te ontslaan”, schrijft Nolan. Hij wijst er op dat er vanuit de vakbond geen eisen aan DNAinfo/Gothamist waren gesteld.

Het opdoeken van DNAinfo/Gothamist wijkt af van ervaringen bij andere nieuwsorganisaties in de Verenigde Staten: recent vormden journalisten van de 135-jaar oude Los Angeles Times (voor het eerst in hun geschiedenis) een vakbond. Ook online sites zagen daar de afgelopen jaren groeiende ‘vakbondbereidheid’, onder meer bij de Huffington Post en Guardian US.

Bekijk meer van

Joe Ricketts Gothamist DNAinfo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.