word studentlid

— dinsdag 12 januari 2016, 12:20 | 0 reacties, praat mee

‘Staatsbemoeienis met NPO neemt toe’

‘Staatsbemoeienis met NPO neemt toe’
© Jerry Lampe/ANP

We kunnen schande spreken van de nieuwe mediawetgeving in Polen, maar volgens hoogleraar media- en telecommunicatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam, moeten we eerst eens naar onszelf kijken voor we het vizier op het buitenland richten. De bemoeienis van de Nederlandse staat op onze eigen publieke omroep is aanzienlijk, en neemt steeds verder toe, waarschuwt hij vandaag op de opiniepagina’s van de Volkskrant. Hij pleit voor een fundamentele discussie over de onafhankelijkheid van de publieke omroep. Laatste wijziging: 12 januari 2016, 13:41

‘De mediawet schiet schromelijk tekort in het beschermen van de onafhankelijkheid.’ Heikele punten zijn volgens Van Eijk onder meer de aangepaste programmavoorschriften waarin wordt bepaald dat er geen plaats meer is voor amusement bij de NPO, het verplichten tot verantwoording ‘die zich bijna uitstrekt tot het individuele programmaniveau’ en de discutabele benoeming van Bruno Bruins als voorzitter van de Raad van Toezicht.

Vorige week gaf VPRO directeur Lennart van de Meulen al eenzelfde boodschap af tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Hij zei dat staatssecretaris Sander Dekker de schijn van politieke partijdigheid tegen heeft door de benoeming van voormalig staatssecretaris Bruins als voorzitter van de Raad van Toezicht. Bruins is een oud-VVD-collega van Dekker.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.