— dinsdag 5 januari 2016, 09:00 | 0 reacties, praat mee

VPRO-directeur haalt uit naar staatssecretaris Dekker

ANP

Door de benoeming van Bruno Bruins als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO heeft staatssecretaris Sander Dekker de schijn van politieke partijdigheid tegen. Dat zei VPRO directeur Lennart van der Meulen tijdens zijn nieuwjaarsspeech in Amsterdam. Bruins is een oud-VVD-collega van Dekker uit de Haagse gemeenteraad.

Volgens de VPRO directeur proberen regeringen steeds meer grip te krijgen op de publieke omroepen. In Polen is een mediawet aangenomen die de regering een vrijbrief geeft zelf topfunctionarissen te benoemen bij de publieke omroep. De Europese Commissie neemt het hoog op en dreigt Polen zijn stemrecht te ontnemen. In dit licht vraagt Van der Meulen zich af wat Brussel vindt van onze Mediawet die de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO mogelijk maakt.

Van der Meulen: “In Nederland heeft de Eerste Kamer de behandeling van de Mediawet uitgesteld omdat de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding zou zijn. [...] Zelfs al is Bruins door een extern werving en selectiebureau geselecteerd en vervolgens door een onafhankelijke benoemingscommissie voorgedragen. Misschien kan de nieuwe voorzitter van de EU er bij de Europese Commissie op aandringen licht te werpen op deze zaak.”

De VPRO directeur ziet reden genoeg voor de Eerste Kamer om de politieke en redactionele onafhankelijkheid van de publieke omroep transparanter te regelen. Van der Meulen beklemtoonde dat het niet vanzelfsprekend is dat de VPRO nog in staat is om als onafhankelijke mediaorganisatie te opereren.

Bekijk meer van

VPRO NPO

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.