anner smart octo

— woensdag 1 april 2015, 09:57 | 0 reacties, praat mee

‘Hoge Raad haalt bronbescherming onderuit’

De Hoge Raad heeft de bronbescherming voor journalisten tot een lege huls gemaakt. Dat zegt media-advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten. De Hoge Raad bepaalde deze week dat het afluisteren van Telegraaf-journaliste Jolanda van der Graaf weliswaar 'niet-proportioneel' was, maar dat dat zonder gevolgen blijft. Door het afluisteren kwam de AIVD destijds bij haar bron terecht, een AIVD-medewerker. Die kreeg 16 maanden cel.

Otto Volgenant van Boekx Advocaten: ‘Wanneer er geen enkele sanctie staat op het doorbreken van journalistieke bronbescherming, is dat een vrijbrief voor de overheid om journalisten af te luisteren om hun bronnen te achterhalen.’

‘Ik denk dat deze zaak aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zal worden voorgelegd. Daar wordt het belang van bronbescherming wel onderkend.’

In vergelijkbare rechtszaken waarbij het OM onrechtmatig bewijs had vergaard, werd de zaak naar de prullenbak verwezen. In de ogen van Volgenant had dat in deze zaak ook het geval moeten zijn.

De uitspraak van de Hoge Raad.

Bekijk meer van

Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.