data als kans

— maandag 17 mei 2021, 13:09 | 0 reacties, praat mee

Staat betaalt schadevergoeding aan journalist Ans Boersma

© Truus van Gog

De Nederlandse staat betaalt een schadevergoeding aan Ans Boersma, de journalist die in januari 2019 Turkije werd uitgezet. Boersma stelt dat Nederland onrechtmatig heeft gehandeld door een rechtshulpverzoek aan Turkije te doen in een terrorismezaak tegen een ex-vriend van haar. Door dat verzoek verdachten de Turkse autoriteiten haar van banden met de Syrische strijdgroep Jabhat al-Nusra, waarna ze op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Om lange procedures te voorkomen, is nu een schikking overeengekomen, laat Boersma aan Villamedia weten. De schikkingsovereenkomst staat op het punt getekend te worden. Hoe hoog de schadevergoeding is, wordt niet bekend gemaakt. Laatste wijziging: 18 mei 2021, 09:14

De schadevergoeding komt voort uit een civiele procedure en staat los van de strafzaak tegen Boersma, die donderdag aanstaande dient in de rechtbank in Rotterdam. Daarin wordt Boersma verdacht van valsheid in geschrifte. Ze zou met vervalste Syrische documenten een toeristenvisum voor Nederland hebben aangevraagd voor haar Syrische partner van destijds, die later hoofdverdachte werd in een terrorismezaak.
Boersma verwacht vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Tegen Villamedia zegt ze: “Ik kijk uit naar de zitting donderdag, zodat ik dit achter me kan laten. Deze zaak had geseponeerd moeten worden.” De uitspraak wordt twee weken na donderdag verwacht.

Ondertussen loopt er ook nog een zaak in Turkije, door Boersma aangespannen om haar uitzetting aan te vechten. Die verloor ze in 2019 maar ligt nu bij het Constitutioneel Hof. In eerste aanleg bleek dat ze werd uitgezet op basis van één document. Dat document bleef geheim, maar omdat onderzoek naar Boersma door de Turkse geheime dienst niets opleverde en er dus geen Turks bewijs tegen haar was, is het waarschijnlijk dat het ging om het Nederlandse rechtshulpverzoek.

Lees ook:
Ans Boersma wil nog steeds terug naar Turkije (5 juni 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.