— donderdag 20 mei 2021, 16:11 | 0 reacties, praat mee

OM eist taakstraf tegen journalist Ans Boersma voor valsheid in geschrifte

Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden komen aan bij de rechtbank. - © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen journalist Ans Boersma een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke celstraf voor valsheid in geschrifte, meldt NU.nl. Volgens de officier van justitie heeft Boersma gelogen bij de visumaanvraag van haar toenmalige vriend Aziz A. in 2014, die sinds 2018 in Nederland vastzit als hoofdverdachte in een terrorismezaak. Laatste wijziging: 21 mei 2021, 14:54

Bij die aanvraag werd een vals diploma en een vals paspoort van A. overhandigd. Bij de rechtbank is haar onder meer voorgehouden dat ze bij de aanvraag voor zijn toeristenvisum had kunnen opmerken dat de datum van de uitreiking van zijn diploma een datum was waarop hij vastzat in Syrië, meldt Nu.nl. “Het is ook onvoorstelbaar dat ze zich, als journalist, niet verder heeft verdiept in Jabhat al-Nusra toen hij haar vertelde daarbij betrokken te zijn geweest”, aldus de officier van justitie. A. zou haar hebben verteld dat hij afstand nam van de organisatie toen de strijd te heftig werd.

De journalist ontkent dat ze wist van het verleden van haar toenmalige vriend en zijn intentie langer in Nederland te blijven. Dat er verschillende namen op zijn documenten stonden, vond de journalist ook niet gek. “Op mijn paspoort staat ook Johanna Cornelia.”

Boersma werd als gevolg van informatieverstrekking van het OM naar de Turkse autoriteiten in 2019 Turkije uitgezet. Volgens Marq Wijngaarden, de advocaat van de vrouw, had het nog veel erger kunnen aflopen. “Human Rights Watch heeft Turkije eerder betiteld als de wereldleider van het gevangenzetten van journalisten.” Hij heeft daarom in de ochtend tevergeefs geprobeerd het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen Boersma.

Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse staat een schadevergoeding aan Ans Boersma betaalt. Boersma stelt dat Nederland onrechtmatig heeft gehandeld door een rechtshulpverzoek aan Turkije te doen in een terrorismezaak tegen een ex-vriend van haar. Om lange procedures te voorkomen, is een schikking overeengekomen, zo liet Boersma aan Villamedia weten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.