persveilig seminar

— maandag 18 februari 2019, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Ans Boersma niet overtuigd dat ex een jihadist is

© Niels Wenstedt / ANP

Journaliste Ans Boersma ziet haar ex-vriend Aziz A. nog altijd niet als jihadist. Dat zei ze zaterdag op zondag in het NPO 1-radioprogramma Onze Man in Deventer. Laatste wijziging: 18 februari 2019, 10:37

Aziz A. wordt er van verdacht een leidinggevende figuur te zijn geweest in de jihadistische terreurgroep Jabhat al-Nusra in Syrië. Hij stond afgelopen week voor het eerst voor de rechter.

In het radioprogramma ging Boersma, die ongeveer anderhalf jaar een relatie had met A., dieper op de situatie in. Ze wist weliswaar van de banden van haar ex-vriend met Jabhat al-Nusra, maar zegt dat te plaatsen in een andere tijdsgeest. Ze zag hem als iemand die had gestreden tegen het regime van Assad. “Ik zie hem niet als jihadist. Ik heb hem leren kennen als een Syriër. Ik zie hem als mijn ex. Ik spreek veel mensen die vluchten uit Syrië over een persoon als Assad. Ik heb er wel moeite mee hoe we zijn misdaden kunnen parkeren.” Later in het gesprek stelt Boersma ook nog: “Ik zie hem blijkbaar niet zoals hij nu afgeschilderd wordt.”

Voor haar is er sinds die eerste zitting niet veel veranderd. “Het OM moet ook wel met wat komen. Ik ben van de één op de andere dag mijn baan kwijt. Mijn leven kwijt. Ik ben heel benieuwd naar de onderbouwing.

De advocaten van Boersma hebben vrijdag een brief gestuurd aan het Openbaar Ministerie, waarin ze het OM oproepen om zorgvuldiger te zijn in de rechtszaal.

Volgens de advocaten heeft het OM tijdens de pro-formazitting van dinsdag stellingen ingenomen die haar positie als journalist ernstig schaden en kan ze zich daar in de rechtszaal niet tegen verdedigen. Boersma heeft geen mogelijkheid tot verweer, omdat ze dinsdag niet terechtstond. De advocaten willen voorkomen dat het OM, zoals zij zeggen, een soort schaduwproces tegen Boersma voert. Meer bij RTL Nieuws / NOS / NRC

Bekijk meer van

Turkije Syrië Aziz A. Ans Boersma

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.