data als kans

— maandag 25 februari 2019, 15:52 | 1 reactie, praat mee

OM: ‘geen stelling genomen wat Boersma wel of niet wist’

© Niels Wenstedt / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vorige week in een brief aan de advocaten van journaliste Ans Boersma gemeld dat het afstand neemt van bepaalde door de NOS opgetekende uitspraken. De advocaten verweten dat "het Openbaar Ministerie geheel ten onrechte en op een onzorgvuldige wijze naar buiten heeft gebracht" wat Boersma precies over haar ex zou hebben geweten. Laatste wijziging: 25 februari 2019, 15:53

Het OM schrijft aan advocatenkantoor Prakken d’Oliveira dat er geen standpunt is ingenomen “dat betrekking heeft op de verdenking tegen uw cliënte”. Prakken d’Oliviera heeft het OM verzocht om seponering van de zaak tegen de journaliste omdat ze ten onrechte als verdachte zou zijn aangemerkt.

Het onderzoek naar de verdenkingen Boersma loopt nog. Een sepot op basis dat Boersma niet als verdachte is aangemeld, is daarom nog niet aan de orde, aldus het OM. Boersma wordt verdacht van valsheid in geschrifte, bij hulp rond een visumaanvraag van haar Syrische ex-vriend Aziz A.

Schriftelijke aantekeningen rond een pro-forma zitting begin februari zouden aantonen dat het OM toen niets heeft gezegd over foto’s die Boersma zou hebben gezien op de iPad van haar ex-vriend. Ook heeft het OM niet gezegd dat Aziz A. tegen haar zou hebben gezegd “ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw, geen man, niemand”.

“Uitdrukkelijk is gezegd dat hij dat tegen anderen vertelde”, benadrukt het OM tegenover Prakken d’Oliviera.

Aziz A. wordt verdacht van lidmaatschap van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Boersma werd in januari Turkije uitgezet na een aantal informatieverzoeken van Nederland aan Turkije, waarin onder meer informatie over haar relatie met de Syriër werd gedeeld.

Nadat Aziz A. in Nederland vorig jaar oktober door anderen werd herkend, werd hij opgepakt. Het OM verdenkt hem van terroristisch geweld.

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

silvan schoonhoven, 26 februari 2019, 12:48

Het staat toch vrij duidelijk in de voordracht van het OM:

‘Uit één van de audiobestanden (nr 6), blijkt dat verdachte in een gesprek met zijn broer Fatah en de oom van schoonzus Maria spreekt over een vrouw, waarmee hij kennelijk een relatie heeft gehad en waarmee hij in Istanbul heeft verbleven.  Deze vrouw zou in grote lijnen iets van hem weten dat zich in Syrië heeft afgespeeld. Te horen is dat verdachte aan de anderen vertelt dat hij vergeten was zijn iPad af te sluiten en dat de vrouw op zijn twitteraccount had gekeken. Met dit twitteraccount onderhield hij contact met Alshabab (de jongens/strijders), zei hij. Verdachte vertelde dat zij toen foto’s en dergelijke had gezien. Hij zei toen: “ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw, geen man en niemand.”

Gelet op latere bevindingen spreekt hij hier over Ans Boersma, nu vast is komen te staan dat zij inderdaad een relatie met hem heeft gehad in de periode dat hij in Istanbul verbleef en in die periode bij hem heeft verbleven. Daar komt bij dat uit het verhoor van Boersma blijkt dat zij inderdaad foto’s op zijn iPad heeft gezien in de periode dat zij met hem in een appartement in Istanbul verbleef.’

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.