— woensdag 4 december 2019, 09:33 | 1 reactie, praat mee

SP-motie dwingt kabinet tot dialoog over freelance-tarieven

SP-Kamerlid Peter Kwint tijdens een debat in 2017 | ANP

De Tweede Kamer heeft na een motie van SP-Kamerlid Peter Kwint de regering opgedragen met vakbonden, fotografen en schrijvende journalisten in gesprek te gaan om te zien hoe de tarieven voor freelancers verbeterd kunnen worden.

De motie werd mede ingediend namens PvdA en GroenLinks. De recente overwinning door freelance-journalisten Ruud Rogier en Britt van Uem in de zaak tegen uitgeverij De Persgroep (nu DPG Media) speelt een belangrijke rol bij het succes van de motie, aldus Kwint.

“Nu er eindelijk een rechterlijke uitspraak ligt die zegt dat de betaling van freelance journalisten echt onder de maat is, is het aan de politiek om het initiatief te nemen. Door deze oproep moet het kabinet in gesprek met journalisten, fotografen en vakbonden over een minimum, zodat in de toekomst journalistiek niet verwordt tot een bijbaantje, maar het de belangrijke publieke taak blijft die het zou moeten zijn”, stelt Kwint.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging van Fotografen (NVF) willen met mediabedrijven ondergrenstarieven vaststellen. DPG Media wil wel kijken naar tarieven maar noemt vijftig procent erbij (zoals de rechtbank vaststelde, red.) onbetaalbaar.

Bekijk meer van

Peter Kwint

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 4 december 2019, 14:04

Wellicht kan DPG aangeven hoeveel een (ondermaatse) verhoging van vijftig procent op jaarbasis gaat kosten.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.