banner festival 23

— vrijdag 22 november 2019, 12:02 | 2 reacties, praat mee

DPG Media onderzoekt hoger tarief voor regionale freelancers, maar noemt 50 procent erbij onbetaalbaar

© ANP / Lex van Lieshout

UPDATE De directie en hoofdredacties van de kranten van DPG Media willen kijken of tarieven voor freelance journalisten en fotografen aangepast kunnen worden. Dat schreven zij onlangs in een mailing die binnen het bedrijf is rondgestuurd. Freelancers hoeven echter geen al te hoge verwachtingen te hebben: in dezelfde interne nieuwsbrief stelt de top van DPG Media dat een flinke verhoging niet te betalen is. Laatste wijziging: 22 november 2019, 15:58

De top van de uitgeverij stuurde het bericht op 7 november, naar aanleiding van de rechtszaken die freelance journalist Britt van Uem en freelance fotograaf Ruud Rogier van DPG Media wonnen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde daarbij dat de twee freelancers geen billijke vergoeding hadden ontvangen voor hun werk voor de regionale kranten van DPG Media.

Hun tarief had 50 procent hoger moeten liggen. Van Uem ontvangt daardoor met terugwerkende kracht 21 cent per woord in plaats van 13,4 cent. Rogier krijgt met terugwerkende kracht 65 euro per foto in plaats van 42 euro.

Fundamenteel oneens
DPG Media stelt in de interne mailing dat het fundamenteel oneens is met de argumentatie van de kantonrechter. De uitgeverij vindt dat de wet niet juist is uitgelegd. Daarnaast is de top van het bedrijf kritisch op beroepsvereniging NVJ, dat de tariefsverhoging voor Van Uem en Rogier in de publiciteit uitlegt als nieuwe norm voor freelancers.

Die ‘nieuwe norm’ noemt DPG Media in de interne nieuwsbrief onhaalbaar. “Omdat dit niet betaalbaar is voor onze nieuwsmedia, wordt nu uitgezocht of wij de vonnissen in hoger beroep kunnen laten toetsen. Dit voelt voor directie en hoofdredacties dubbel, omdat wij beseffen dat zzp’ers en correspondenten voor regionale dagbladen van groot belang zijn. Daarom kijken wij ook of we onze tarieven zouden kunnen aanpassen.”

Hoger beroep in beide rechtszaken is overigens in principe geen optie: bij civiel recht kan dat alleen als het gevorderde bedrag hoger is dan 1750 euro, wat in de zaken van Rogier en Van Uem niet het geval was.

Miljoenen euro’s
In een reactie laat zakelijk directeur Bart Verkade weten dat DPG Media tot 1 februari de tijd neemt om af te wegen wat de volgende stap is. Ook stelt hij dat DPG Media niet puur naar aanleiding van de rechtszaak naar de tarieven kijkt maar dat toch al deed. “De situaties waarop de vonnissen zijn gebaseerd zijn zo specifiek, dat we daar niet ons hele beleid op kunnen baseren.”

Een tariefsverhoging van één cent per woord kost DPG Media jaarlijks grofweg één miljoen euro, vertelde zakelijk directeur Bart Verkade in 2016 tegenover Villamedia. In het jaar daarvoor boekte DPG Media (toen nog onder de naam de Persgroep) 110 miljoen euro winst. In 2018 bedroeg de nettowinst van het concern 126 miljoen euro, 15 procent meer dan in het jaar ervoor.

Lees ook:
Analyse: Wat betekent de winst van freelancers in de rechtszaak tegen DPG Media?

Bekijk meer van

DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Bert van Hijfte, 22 november 2019, 14:57

Als DPG Media geen 50 procent hoger tarief kan betalen moet het serieus naar het bedrijfsmodel kijken. Met 50 procent erbij stellen de tarieven nog weinig voor. Berichten over misstanden kan beginnen bij de eigen publicaties.

Bert van Hijfte, 22 november 2019, 15:25

Wellicht kan Van Thillo, de baas van DPG Media, een bijdrage leveren. Volgens de Lijst van Rijkste Belgen:  “Media-ondernemer Christian Van Thillo springt van de 15de naar de 8ste plaats in de ranglijst van de Rijkste Belgen. Die sprong volgt op de publicatie van de jaarcijfers van zijn mediabedrijf De Persgroep, in België bekend van onder meer Het Laatste Nieuws en VTM. Maar Van Thillo haalt de helft van zijn omzet ondertussen in Nederland. De Persgroep boekte in 2016 een omzet van 1.455 miljoen euro (+9%), een nieuw record voor het bedrijf. De netto courante winst stijgt met 7 % tot 117 miljoen euro. Ondanks forse overnames bedraagt de schuld van de groep slechts 22 miljoen euro. Het vermogen van Van Thillo stijgt van 1,3 naar 1,6 miljard euro.”

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.