Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 22 juli 2020, 14:56 | 0 reacties, praat mee

Freelancers praten ministerie bij over tarieven

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) verzamelt deze en volgende maand informatie over de ontwikkeling van freelance tarieven in de journalistiek. Doel is te komen tot een advies aan de Tweede Kamer of er wettelijke tarieven voor freelance journalistiek (foto)werk moeten komen. Het onderzoek vloeit voort uit een motie van Peter Kwint (SP). Laatste wijziging: 23 juli 2020, 09:14

Het ministerie hoort naast de belangengroeperingen uit de uitgeefwereld, zoals werknemers- en werkgeversorganisaties, ook individuele journalisten. Die gesprekken vinden deze week plaats en in augustus. Het doel is een beeld te krijgen van de tarieven en van de ruimte om te onderhandelen over de tarieven en voorwaarden.

Werkgevers geven stelselmatig aan dat er weinig aan de hand is, de NVJ dat er te weinig wordt betaald en dat onderhandelen niet mogelijk is. Door met minstens 15 freelancers te praten, wil het ministerie zicht krijgen op de werkelijke gang van zaken. Die gesprekken vinden deze week plaats. De NVJ roept meer freelancers op om anoniem inzicht te geven in hun positie om zo een nog beter beeld te krijgen.

In de motie doet de SP de suggestie om tot een minimumtarief te komen voor journalistiek werk. De NVJ heeft liever een tarief dat is afgeleid van het cao-loon, zodat er meer variatie mogelijk is. Een minimumtarief draagt bovendien het risico in zich dat het meteen ook het maximum tarief wordt.

Ook wil de vakorganisatie kunnen onderhandelen namens freelancers over die tarieven. Dat is nu slechts heel beperkt mogelijk. De Autoriteit Consument & Markt laat dergelijke gesprekken toe, maar werkgevers hebben er geen trek in omdat het niet expliciet wettelijk geregeld is. Vandaar dat de NVJ wil dat in de wet duidelijk wordt opgenomen dat onderhandelen is toegestaan.

Het is de bedoeling dat het ministerie aan het einde van de zomer klaar is met het advies. Meer bij de NVJ.

Bekijk meer van

Tweede Kamer Peter Kwint NVJ NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.