website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vertraging voor nieuwe ZZP-wet: maatregel in strijd met EU-recht

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in freelance op dinsdag 27 november 2018, 08:21

© Roos Koole / ANP

Nieuws Het plan van het kabinet om een minimumtarief voor zzp'ers te introduceren is mogelijk in strijd zijn met EU-recht. De uitwerking van de nieuwe zzp-wet heeft loopt daardoor minstens een jaar vertraging op, schrijft minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees maandag aan de Kamer.

De maatregel moet schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. Het zou gaan gelden voor freelancers met een laag uurtarief tussen de 15 tot 18 euro. Het kabinet wil dat deze zzp’ers, mits ze al drie maanden op deze manier werkzaamheden verrichten, een vast contract krijgen.

Het kabinet heeft hier de afgelopen periode over gesproken met de Europese Commissie. Koolmees constateert naar aanleiding van de gesprekken dat deze maatregelen mogelijk in strijd zijn met EU-recht. Hoe de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting van zelfstandigen met een laag inkomen onder de nieuwe wet zijn geregeld, zou niet stroken met de Europese wetgeving.

De minister schrijft te werken aan alternatieven. Voor de zomer van 2019 zal er een toelichting komen op deze nieuwe plannen. De opvolger van de controversiële wet-DBA schuift daarmee op naar januari 2021. Meer bij NU.nl / Rijksoverheid / Het Financieele Dagblad

Lees ook:
Wat je als journalist moet weten over het regeerakkoord (12 oktober 2017)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.