banner anp

— woensdag 2 december 2020, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Slowakije: moordonderzoek Ján Kuciak in stroomversnelling na arrestatie steenrijke investeerder

Een gedenkplaats voor Ján Kuciak en zijn verloofde in Bratislava. De arrestatie van een steenrijke oligarch wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling in het vinden van daders en opdrachtgevers van de moord. | AFP

In Slowakije is de topman van een grote investeringsmaatschappij opgepakt in verband met de moord op journalist Ján Kuciak en diens verloofde. Tegen deze Jaroslav Haščák liep een onderzoek wegens corruptie en omkoping, maar het platform waar Kuciak voor werkte had gemeld dat Haščák corrupte ambtenaren had betaald om bewijsmateriaal te laten verdwijnen.

Haščák zegt niet te weten waar hij van wordt verdacht. Afgelopen september werden drie rechters en andere medeplichtigen opgepakt in het kader van het onderzoek naar de dubbele moord.

Onder meer in het kader van corruptie-onderzoek afgeluisterde opnamen zouden door Haščák zijn aangekocht. Die zouden onder meer bewijzen dat Haščák via omkoping privatisering van staatsbezit had gerealiseerd, meldt de NOS.

De in februari 2018 vermoorde Kuciak werkte aan een serie over corruptie. Een van zijn laatste artikelen ging over de Slowaakse zakenman Marián Kocner. De zakenman werd opgepakt, maar uiteindelijk vrijgesproken de opdrachtgever te zijn.

Haščáks investeringsmaatschappij Penta beheert vastgoed, banken en financiële dienstverleners in Polen en Slowakije. Het heeft verder belangen in diverse mediabedrijven.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.