banner anp

— dinsdag 30 juni 2020, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Opvolger van onderzoeksjournalist Ján Kuciak vindt kogel in brievenbus

© Pixabay

Twee jaar na de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak, heeft Aktuality-journalist Peter Sabo een kogel in zijn postbus aangetroffen, meldt de hoofdredacteur op de site.

“Ik zou heel graag willen geloven dat het een grap van een kind was, maar na de ervaring van meer dan twee jaar geleden, weet ik dat als het geen grap is, het kan doden”, schreef Peter Bárdy in een redactioneel commentaar. “Als ze denken dat ze ons zullen intimideren, dan hebben ze het mis.”

De zaak volgt meer dan twee jaar na de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde. Ze werden februari 2018 thuis doodgeschoten. Kuciak werkte in de periode voor zijn dood aan een verhaal voor website aktuality.sk over belastingontduiking van de zakenman Marián Kocner. Zijn moordproces zal in juli worden voortgezet. De moord legde politieke corruptie bloot en veroorzaakte een politieke crisis in het land.

Sabo kwam enkele maanden na de dood van Kuciak bij Aktuality werken en zou het onderzoek van Juciak voortzetten. Hij werkte eerst als data-analist en begon al snel te schrijven over zaken als internationale belastingfraude en lokale misdaad. Onlangs had hij verslag gedaan van drugscriminaliteit, de voltooiing van een energiecentrale en zaken waarbij de voormalige minister van Justitie Gábor Gál betrokken was.

De Slowaakse nationale politiechef zei in een verklaring dat er een onderzoek gaande was en dat er “noodzakelijke maatregelen” waren getroffen. Meer bij EFJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.