— donderdag 9 juli 2020, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Slob wijzigt plannen: publieke omroep niet volledig reclamevrij; NPO blij met ‘financiële rust’

ANP

Plannen van minister Slob om de NPO reclamevrij te maken zijn na kritiek afgezwakt, al verdwijnt volgend jaar wel alle reclame rond kinderprogramma's en op websites en online platforms van de publieke omroep.

De Ster mag in de nieuwe plannen ook voor 20 uur reclameblokken uitzenden op tv-zender NPO 1, 2 en 3. Nog voordat de coronacrisis hard insloeg op advertentie-inkomsten pleitte Ster-directeur Frank Volmer begin januari voor mínder reclame versus een harde barrière tot acht uur ‘s avonds.

Los van de gederfde inkomsten zou er voor grote adverteerders na achten simpelweg te weinig ruimte zijn, stelde Volmer. Nu de coronacrisis adverteerders schuw maakte en het sportjaar 2020 volledig implodeerde, erkent Slob dat de situatie nu instabiel is voor de NPO.

Er wordt dus gekozen voor een ‘reclameluw’ maken van de publieke omroep. In 2027 moet de totale reclametijd zijn gehalveerd. Dat reclame online verdwijnt is volgens de minister ook voor de kijker prettig. “Nu moet je je nog een of twee filmpjes doorworstelen voor je iets kunt terugkijken bijvoorbeeld op NPOStart”, citeert de NOS de minister.

De NPO en aangesloten omroepen zijn tevreden over de gewijzigde visiebrief die Slob gisteren aan de Tweede Kamer stuurde.

“De nieuwe afspraken betekenen ruimte voor de regio op NPO 2, waardoor NPO 3 de kraamkamer kan blijven voor talent. Bovenal ontstaat er nu meer financiële rust. Hard nodig om een kwalitatief hoogwaardige Publieke Omroep te kunnen blijven voor alle Nederlanders. Het geeft ons ook slagkracht om herkenbaar en vindbaar te blijven in een internationaal competitieve mediaveld”, aldus NPO-voorzitter Shula Rijxman.

Arjan Lock, voorzitter van het College van Omroepen (CvO): “Juist tijdens deze coronacrisis laten omroepen en onze zenders zien dat met de nieuwsvoorziening en de verhalen van Nederlanders ze een sterke verbindende rol spelen in de samenleving. Door de solide financiering die nu is afgesproken en met meer ruimte voor de regio, blijven we dat doen. En dat verdient het publiek. Een sterke publieke omroep met goede informatie en verhalen uit elke regio.”

Bekijk meer van

Ster NPO Frank Volmer Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.